Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Experts, professionals en activisten op het gebied van seksuele rechten en gezondheid kwamen gisteren samen in de Utrechtse Nicolaïkerk om 50 jaar Rutgers – hét kenniscentrum van seksualiteit – te vieren, maar vooral ook om de vraag te stellen: en nu? De neiging bestaat in Nederland om ons land als een voltooid project te zien qua emancipatie, maar in de Nicolaïkerk was dit perspectief niet populair. Bij de jubileumbijeenkomst passeerden vele actuele seksualiteitskwesties de revu waarvan één het meest pregnant: hoe maken we seks nu eigenlijk in godsnaam goed bespreekbaar?

Hoe maken we seks goed bespreekbaar?

In een levendig panel met onder andere activiste Olave Bosabose, seksuologe Goedele Liekens en eerdergenoemde YouTuber Linda de Munck werd deze vraag besproken: zowel de oudere als jongere generaties in het panel herkenden het gebrek aan goede seksuele voorlichting. Anno 2017 is seksuele voorlichting op Nederlandse scholen nog steeds gecentreerd rondom het biologische aspect van seks (en met name afschrikwekkende plaatjes van SOA’s) en vinden ouders én kinderen het vaak ongemakkelijk om een wezenlijk gesprek te starten over seksualiteit. Eindstand: weinig aandacht voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag, waarvan we voorbeelden van de schadelijke uitwerking terugzien in bijvoorbeeld de online bewustwordingsactie #MeToo. En ook vooral: weinig aandacht voor het leuke aspect van seks, genot, en hoe dat te bereiken.

Over dat laatste had Sophie Hilbrand, de moderator van het evenement, het hare te delen: “Hebben jullie die reclame gezien van libido-opwekkend glijmiddel voor vrouwen? Is toch belachelijk? Leer mannen nou gewoon waar die clitoris zit!” In de zaal knikten tientallen vrouwenhoofden, waaronder de mijne, gepassioneerd mee met het uitstapje van Sophie van moderator naar spreker. Het daaropvolgende 1-op-1-gesprek tussen Sophie en Linda, waarbij een van de conclusies “Mannen moeten eens leren vingeren” was, werd niet gevolgd door de Koning, die op dat moment in een privé-overleg met experts zat.

Google: voor al uw seksuele voorlichtingen

Wat de Majesteit wel bijwoonde: de oplossing voor gebrekkige voorlichting op scholen en van ouders. Google is life, zo vertelde een van de jonge ‘trendwatchers’ van Youngworks het publiek via een filmpje. De jeugd, zo liet ik mij zijnde een afgevaardigde van de jeugd vertellen, moet het van digitaal naslagwerk hebben. Enter bijvoorbeeld Linda, de YouTuber die via haar filmpjes tienduizenden jongeren bereikt en op deze manier seksuele taboes doorbreekt. Of zoals Olave in het panel oppert: activisten moeten eigen content gaan creëren in media, omdat mainstream programma’s niet genoeg bewustwording verspreiden. Als voorbeeld geeft zij: de online serie ‘De Slet Van 6 VWO’, geschreven door scenarist en activist Manju Reijmer.

Het is te hopen dat ook Willem-Alexander, vast in samenwerking met de Koningin, door het bijwonen van deze bijeenkomst een killer van een seksuele voorlichting voor onze prinsessen weet neer te zetten.

bw

Over de auteur

Redacteur Harlot

Justine van de Beek (22) is overtuigd feminist en als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief