Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Teheran, de hoofdstad van Iran, staat al langer bekend door de ondergrondse seksscene. Kuisheid lijkt niet meer de norm: 80 procent van de ongetrouwde vrouwen heeft vriendjes. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd document van de Iraanse overheid, meldt The Economist.

17 procent van de Iraanse studenten is homo

En dit zijn niet alleen volwassen vrouwen. Ook op de middelbare school hebben meisjes vriendjes. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat 17 procent van de 142.000 ondervraagde studenten homoseksueel zegt te zijn.

In een land als Iran, in essentie een Islamitische Republiek, is dit groot nieuws. Zeker doordat het onderzoek door de overheid is uitgevoerd én gepubliceerd. De lokale media blijven desalniettemin stil over de uitkomsten.

Tijdelijk trouwen
Een oplossing bieden de onderzoekers ook, maar het is er niet één die je zou verwachten. Ze stellen voor dat jonge mensen zich legaal mogen registreren onder de sigheh wetgeving. Deze eeuwenoude traditie uit de Islam laat mensen tijdelijk met elkaar trouwen – voor een paar uur of jarenlang.

Niets schokkends
Minder conservatieve Iraniërs zien het rapport en de genoemde oplossing niet als iets schokkends. “Dit [seks] is wat ieder menselijk lichaam nodig heeft”, zegt de in Noord-Teheran woonachtige Zahra (32). “Ik heb één leven. Ook al houd ik van mijn land, ik ga niet wachten totdat onze leiders opgegroeid zijn.”

bewlg3-0565

Over de auteur

Freelance journalist, onderzoeker, antropoloog. Ik werk voornamelijk aan sociale en menselijke onderwerpen: migratie, etniciteit, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief