Oorlog, gruwelijk geweld en terreur, verregaande versnippering van staten, een onophoudelijke vluchtelingenstroom: ze houden het Midden-Oosten en de Maghreb in een wurggreep, maar gooi een stukje vrouwenvlees in de arena, en de aandacht is subiet verlegd. 

Arouwad AwardsColumnist Hassnae Bouazza won onlangs een Arouwad Award voor haar werk over de Arabische wereld. Zelf schreef ze daar dit artikel over.

De Arabische media waren net bekomen van de Libanese Haifa Wehbe, die in haar eerste Engelstalige videoclip schaars gekleed knuffelde met de ex van Jennifer Lopez, of de stoom kwam weer uit hun oren toen de Egyptische danseres Salma al Foley in haar clip haar volle boezem richting de camera duwde. En Marokko besloot een van zijn beste regisseurs, Nabil Ayouch, te straffen door diens film, Much Loved, over prostitutie in Marokko, te verbieden – op basis van een kort fragment.

[[{“fid”:”38786″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Haifa Wehbe – Breathing You In”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Haifa Wehbe – Breathing You In”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Haifa Wehbe – Breathing You In”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Haifa Wehbe – Breathing You In

De film over prostitutie is nauwelijks bekeken. Toch wordt besloten dat hij een schande is

Niemand had de film gezien, maar toch werd besloten dat-ie een schande was en ‘Marokkaanse vrouwen in een slecht daglicht stelde’. Ayouch en zijn hoofdrolspeelster Loubna Abidar werden door de virtuele hooivorkenbrigades met de dood bedreigd. Dat hoort er tegenwoordig standaard bij als je iets onwelvalligs zegt of doet in de ogen van fanatici. Ayouch noemt de ophef een collectieve hysterie, maar het gaat dieper dan dat. Het is collectieve hypocrisie, een collectief vergeten wat film eigenlijk is. Tien jaar geleden sprak ik Ayouch voor een reportage over zijn werk. Hij verbeeldde altijd al de zelfkant van de samenleving. Zijn rauw realistische films over straatkinderen (Ali Zaoua) en terroristen (Les Cheveux de Dieu) werden geprezen. Seksscènes schuwde hij evenmin. Maar vrouwelijke seksualiteit tonen, dat gaat te ver.

Oorlog, geweld, terreur. De hardnekkigste strijd in de Arabische wereld is die om het vrouwenlichaam.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
Hassnae

Over de auteur

Journalist en programmamaker

Hassnae Bouazza (1973, Marokko) is journalist, columnist en programmamaker. Samen met Femke Halsema maakte ze de documentaire reeks ‘Seks …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief