In 2012 overleed de 31-jarige Indiaas-Ierse tandarts Savita Halappanavar in een Iers ziekenhuis aan een geïnfecteerde miskraam. Savita had tevergeefs een abortusverzoek ingediend. De dood van Savita wakkerde veel discussie aan over abortusrechten in Ierland; ze werd het symbool van de campagne voor een soepelere abortuswet.

Op 25 mei stemde 66 procent van de Ieren voor modernere abortuswetgeving. De nieuwe wetgeving zal ervoor zorgen dat Ierse vrouwen straks tot twaalf weken hun zwangerschap kunnen afbreken; in Nederland ligt die grens bij vierentwintig weken. Op dit moment mogen Ierse vrouwen bij wie de zwangerschap een gevolg is van verkrachting of incest geen abortus laten uitvoeren. Ook wanneer de foetus weinig overlevingskansen heeft, is volgens het achtste amendement van de Ierse grondwet zwangerschapsafbreking niet mogelijk. Vele Ieren in het buitenland keerden terug naar hun thuisland om te stemmen voor het intrekken van dit amendement. Op Instagram deelden ze hun reis en de overwinning nadien.

 

#hometovote #irland #irishvote #repeal #abortion ?‍♀️❤️

A post shared by JingZ? (@jing960610) on

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
bw

Over de auteur

Redacteur Harlot

Justine van de Beek (22) is overtuigd feminist en als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief