Werelddag tegen de Doodstraf

24-09-2009

De doodstraf werd in Nederland in 1982 in het geheel afgeschaft tijdens een grondwetswijziging. Zo stelt artikel 114 van de Nederlandse grondwet: 'De doodstraf kan niet worden opgelegd'. Desondanks is nog steeds gemiddeld 35 tot 40 % van de Nederlandse bevolking voorstander van de doodstraf. Het is daarom belangrijk dat mensen goed worden ingelicht over de verschrikkelijke praktijken die deze straf met zich meebrengt. Nog altijd worden minderjarigen geëxecuteerd, mannen en vrouwen gestenigd, gevangenen tot waanzin gedreven in isoleercellen en onschuldige mensen ter dood veroordeeld en gebracht.

In het kader van de werelddag tegen de doodstraf organiseert Amnesty International een film- vertoning over de doodstraf.  Op zaterdag 10 oktober om 16.00 zal in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht de film 'In prison my whole life' worden vertoond. Deze film is een mooie documentaire van de zoektocht van Will Francome naar de zaak van journalist en politiek activist Mumia Abu-Jamal. Op 9 december 1981 wordt Mumia Abu-Jamal in Philidelphia gearresteerd voor de moord op een politieagent. Op dezelfde dag wordt duizenden kilometers verderop William Francome geboren. Vijfentwintig jaar later besluit William zijn onderzoek naar de zaak van de ter dood veroordeelde Mumia te starten. Mumia die altijd heeft verklaard onschuldig te zijn, is nog altijd in afwachting van de voltrekking van zijn vonnis. Met zijn geschriften en radio-uitzendingen geeft hij een stem aan de 3.350 mensen die in de Verenigde Staten in afwachting zijn van hun doodstraf. Het Europees Parlement, Amnesty International en wereldleiders als Nelson Mandela hebben hun steun voor hem uitgesproken. Aan de hand van gesprekken met Angela Davis, Noam Chomsky, Alice Walker, Snoop Dogg en vele anderen, schetsten de makers van 'In Prison My Whole Life' niet alleen een portret van de strijdbare Mumia, maar ook van een al decennia durende strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Nooit eerder vertoonde beelden en nieuw bewijs werpen bovendien nieuw licht op Mumia's zaak.

U bent allen uitgenodigd om deze vertoning bij te wonen op zaterdag 10 oktober om 16.00 in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. Kaarten voor de film zullen € 6,- kosten en zijn te bestellen en af te halen bij de bioscoop zelf.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de anti-doodstraf medewerker: Stef Arens s.arens@amnesty.nl

Reacties