'Water als mensenrecht'

14-10-2002
Door: OneWorld
Bron: Joost de Haas Mediaproductions

Een van de belangrijkste thema’s van de Wereldconferentie voor Duurzame Ontwikkeling die in september in Johannesburg werd gehouden was water. Er was zelfs een speciale hal voor ingericht; de Waterdome, waar 7 dagen lang aandacht werd besteed aan alles wat met water te maken heeft.
Hoge gasten waaronder de Prins van Oranje en Nelson Mandela maakten het evenement belangrijk.

water in Zuid-Afrika
Dat water een belangrijk thema is weten de Zuid-Afrikanen al veel langer. Het ANC liet water in de grondwet opnemen als een grondrecht. Dat had alles te maken met het feit dat onder de apartheid water een exclusief goed was van de blanke boeren. Wie land had, had water en alleen de blanke boeren hadden land.

privatisering
Maar maakt de huidige ANC regering in de praktijk waar dat water de status van een grondrecht heeft?
De watervoorziening is in verschillende delen van het land geprivatiseerd en daarmee in handen gekomen van grote watermultinationals van Franse origine: Suez de Lyonnaise en Vivendi.

In de townships, waar velen die de prijs van het water niet kunnen betalen al zijn afgesloten, worden de gevolgen van de privatisering aan den lijve gevoeld. Maar in de Waterdome lijkt deze werkelijkheid aan het publiek voorbij te gaan.

Het programma Nieuw Economisch peil wordt maandag 21 oktober uitgezonden van 20.00 uur-20.25 uur,
Nederland 3 bij de RVU/Teleac.

Reacties