VN pleit voor nationale strategie voor duurzaam toerisme

12-03-2002
Door: OneWorld
Bron: SME MilieuAdviseurs

Met dit internationale themajaar willen de Verenigde Naties bereiken dat toerisme bijdraagt aan:
- een duurzaam gebruik van de biodiversiteit en de natuurlijke hulpbronnen,
- vermindering van energiegebruik en tegengaan van klimaatverandering,
- versterkingen van de deelname van vooral lokale gemeenschappen en inheemse volkeren aan de toeristische besluitvorming,
- het vergroten van het milieubesef van de reizigers en de reisbranche.

Hillel maakte duidelijk dat niet overal ter wereld dezelfde accenten worden gelegd. In Noord Amerika beperkt de invulling van duurzaam toerisme zich voornamelijk tot een meer milieubewust bezoek aan natuurparken zoals Yellowstone, terwijl veel ontwikkelingslanden er een mogelijkheid in zien om extra toeristen binnen te halen vanwege hun grote biologische en culturele verscheidenheid.

In Europa komt duurzaam toerisme vooral op het platteland en in berggebieden tot ontwikkeling. Daar zijn de afgelopen jaren tientallen milieukeurmerken ontstaan om aan te geven dat accommodaties of bestemmingen daadwerkelijk iets doen voor een beter milieu. Al die keurmerken hebben echter tot gevolg dat de consument en de reisbranche door de bomen het bos niet meer zien. Daarom roemde Hillel het initiatief van VISIT, een Europees samenwerkingsverband van een groot aantal van deze keurmerken, die willen komen tot één Europese standaard. De Nederlandse Milieubarometer is één van de deelnemers aan dit initiatief.

www.sme.nl
VISIT

Reacties