Vijf jaar Agriterra: “Een Kwestie van Samenwerken”

11-03-2003
Door: Agriterra
Bron: Agriterra

De organisatie van de Vierdaagse is in volle gang. Op maandag en dinsdag trekt de Toer de Boer door het land in gezelschap van acht boerenvoormannen uit ontwikkelingslanden. Dit zijn voorzitters van belangrijke landbouworganisaties uit onder andere Vietnam, Brazilië, West-Afrika en Kenia. Op woensdag organiseren we een internationaal seminar onder de titel “How governments cheat their farmers”. Hier zullen zo’n veertig betrokkenen, waaronder de boerenvoormannen, praten over hoe overheden in ontwikkelingslanden beleid voeren dat nogal eens negatief uitpakt voor de boeren. Welke invloed kunnen agrarische ledenorganisaties hierop uitoefenen? Op donderdag 5 juni ontmoeten de acht voorzitters uit het Zuiden acht collega’s uit het Noorden. Gerard Doornbos (LTO Nederland), Noël Devisch (Boerenbond België) en Caroline Trapp (Zweden) hebben al toegezegd te komen. Op het debat volgt een persconferentie.

Noteer 5 juni in uw agenda
Het publieke hoogtepunt van de Agriterra Vierdaagse vindt plaats op donderdag 5 juni ’s middags. Noteer deze middag alvast in uw agenda! Deze middag stellen we geheel in het teken van ‘Een kwestie van Samenwerken’. Om alvast een klein tipje van de sluier op te lichten… In het Arnhemse Musis Sacrum staat de tafel centraal. Hieraan zal een gerenommeerde gespreksleider diverse gasten ontvangen, waaronder de staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking en LTO- en Agriterra-voorzitter Gerard Doornbos. Gedurende de middag wisselen zowel de gasten als de onderwerpen én kunt u zelf ook meepraten. Daarnaast kunt u aan verschillende workshops deelnemen en tot slot kiest een deskundige jury het “Samenwerkingsverband van het Jaar” uit drie genomineerde samenwerkingsverbanden. Maar we gebruiken de tijd vooral om ‘samenwerken’ op een verrassende manier vorm te geven. En omdat het uiteindelijk ook een feestje is, zullen muziek en versnaperingen niet ontbreken!
Aanleiding
Agriterra viert feest! Sinds de lancering in maart 1998 hebben we hard gewerkt en een unieke aanpak ontwikkeld voor de internationale samenwerking tussen plattelandsledenorganisaties in Nederland en in ontwikkelingslanden. Agriterra is van én voor de Nederlandse plattelandsledenorganisaties. De ontwikkelingssamenwerking vindt dan ook niet plaats via overheden of tussenpersonen, maar rechtstreeks van boer tot boer of van plattelandsvrouw tot plattelandsvrouw.

Samenwerken is waar Agriterra voor staat. Door samenwerking helpen we organisaties van plattelandsbewoners in de Derde Wereld zich te versterken. Daarmee kunnen ze hun toekomst in eigen hand nemen. Natuurlijk zijn we nog jong en valt er nog heel veel te doen. Maar er is ook al veel bereikt en het is hoog tijd dat alle georganiseerde boeren, boerinnen, plattelandsvrouwen en –jongeren in Nederland dat weten! Wij grijpen ons lustrum aan om jullie tijdens de Vierdaagse te laten zien waar we inmiddels staan.

Reacties