Verzoek de Goden in het Tropenmuseum

03-01-2006

Hoofdthema van de expositie is het contact tussen hindoes en hun goden. Er zijn in het hindoeïsme veel rituelen om dat contact te bewerkstelligen. Uitbundig uitgevoerde rituelen rond belangrijke feestdagen als Holi en Divali. Rond levensfasen als geboorte, huwelijk en dood. Maar er zijn ook talrijke eenvoudige rituelen voor dagelijks gebruik. Want in een tempel, op het werk, thuis of in de auto, voor Hindoes zijn de goden overal.

De Goden Verzoeken biedt een kleurrijk en theatraal schouwspel met India als belangrijkste plaats van handeling, met de beeldtaal van Bollywood en met honderden prachtige objecten. Zelden getoonde voorwerpen uit de eigen collectie komen aan bod, evenals bijzondere bruiklenen van onder meer het Pitt Rivers Museum in Oxford, het Victoria & Albert Museum te Londen en particuliere collecties. Een topstuk is een duizend jaar oud stenen beeld van de zonnegod Surya uit de eigen collectie. De klassieke Indiase objecten in de tentoonstelling worden vergezeld door een scala aan audiovisueel materiaal. Het publiek waant zich bijvoorbeeld voor even aan de oevers van de voor hindoes heilige rivier de Ganges.

Weg naar liefde
Bezoekers kunnen de tentoonstelling ervaren door te kiezen uit drie persoonlijke 'levenspaden': de weg naar wijsheid (gekoppeld aan de god Ganesha), de weg naar liefde (gekoppeld aan de god Krishna) en de weg naar rijkdom (gekoppeld aan de godin Lakshmi). Afhankelijk van hun keuze ontvangen bezoekers een sleutel waarmee ze interactieve presentaties kunnen activeren. Ze kunnen zo deelnemen aan rituelen, kleine (digitale) attenties ontvangen en toegang krijgen tot extra wetenswaardigheden. Iedere bezoeker krijgt zo de kans ook zelf 'de goden te verzoeken'.

Onderdeel van de tentoonstelling is een serie foto's die Ramon Dekkers maakte voor Doorway to Eternity - Celebrating the Land of Krishna. Dit boek verschijnt bij uitgeverij Mandala gelijktijdig met de opening van de expositie.

www.kit.nl

Reacties