Veilig drinkwater voorkomt uitbraak ziekten in Haïti

22-03-2010

"We zijn opgelucht dat er geen grootschalige uitbraken van ziekten, zoals cholera, zijn geweest, waar na grote rampen een verhoogd risico op is," zegt Sophie Perez, landendirecteur voor CARE in Haïti. "Onze inspanningen om te zorgen voor veilig water, sanitaire voorzieningen, persoonlijke verzorging en hygiëne, en het promoten van het belang van persoonlijke hygiëne, zijn dan ook grotendeels geslaagd."

Spohie PerezToch, zei Perez, blijft de uitdaging om de toegang tot veilig water voor de piek van het regenseizoen, naar verwachting medio april, veilig te stellen.

"CARE reageert al op noodsituaties in Haïti sinds 1954, meestal in de nasleep van orkanen en tropische stormen," vervolgde Perez. "Steeds weer zien we dat overstromingen het risico van ziekte met zich meebrengen. Extreme dorst kan mensen ertoe brengen besmet water te drinken. Het is van vitaal belang veilig drinkwater te garanderen, en ervoor te zorgen dat faciliteiten zoals noodlatrines beschikbaar zijn voor iedereen. "

CARE reageerde binnen een dag na de aardbeving door het leveren van een zuiveringsoplossing, waarmee zelfs het smerigste water veilig drinkwater wordt. Kort daarna werd begonnen met het opzetten van draagbare rubberen reservoirs die 10.000 liter kunnen bevatten en die zijn geplaatst in de buurt van de geïmproviseerde vluchtelingenkampen. Deze reservoirs worden regelmatig bijgevuld met tankwagens.

Ondertussen blijft CARE goede sanitaire faciliteiten installeren op plaatsen waar de daklozen wonen, en goede persoonlijke verzorging, zoals handen wassen, promoten door middel van theater, dans en zang.

Op langere termijn, streeft CARE naar samenwerking met de Haïtiaanse autoriteiten om de openbare watervoorziening te herstellen en uit te breiden, zowel in bestaande buurten als in gebieden die zijn bestemd voor tijdelijke huisvesting voor overlevenden van de aardbeving.

meer? http://www.carenederland.nl

Reacties