Smeekbede omtrent Guantanamo hongerstakers

08-10-2005

Er bevinden zich minstens zes Britse onderdanen tussen de 120 gevangenen op de Amerikaanse landmachtbasis die in hongerstaking zijn, zeggen Amnesty International en Reprieve.

Ze beweren dat sommige gevangenen tegen hun zin in gevoed zijn. Ze willen dat Britse ministers een verzoek indienen bij de Verenigde Staten om onafhankelijke waarnemers toegang te verlenen tot gevangen die worden vastgehouden zonder proces of aanklacht.

Het protest volgde op een stemming in de senaat van de VS waarbij door een overgrote meerderheid werd besloten om wreed en mensonterend gedrag jegens gevangen van de VS in het buitenland, uit te bannen.

De Verenigde Staten spreken het aantal van hongerstakers tegen dat door mensenrechtenorganisaties wordt genoemd. Zij beweren dat het gaat om 28 mensen in plaats van 131.

Gevangen

"Amnesty International krijgt geen toegang tot het kamp in Guantanamo en de beveiliging van het kamp maakt de hongerstaking een angstaanjagende kwestie," zei Kate Allen, directeur van Amnesty International.

"We moeten ervoor zorgen dat de Britse regering ingrijpt om doden en gewonden te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle gevangen een eerlijk proces krijgen of onmiddelijk worden vrijgelaten op grond van internationale mensenrechten.

Onder de gevangen bevindt zich de 36-jarige rechtenstudent Omar Deghayes uit Brighton.

Het Verenigd Koninkrijk zou hem moeten beschermen alsof hij een staatsburger is.

Na de moord op zijn vader onvluchtte Amani Deghayes in de jaren '80 Libië met zijn familie en kreeg hij een verblijfsvergunning als vluchteling in het Verenigd Koninkrijk.

Deghayes werd in 2002 gearresteerd tijdens een bezoek aan Pakistan en wordt sindsdien vastgehouden in Guantanamo Bay.

"Op grond van het VN Vedrag inzake vluchtelingen zou het Verenigd Koninkrijk hem als surrogaat staat moeten beschermen alsof hij Brits staatsburger is," vertelde zijn zus Amani de BBC News website. "Het is schandalig zoals de regering mensen behandeld die ze eigenlijk moet beschermen."

Ze zei dat haar familie in het Verenigd Koninkrijk zich "heel wanhopig" voelt en vrezen voor Deghayes leven, nu de hongerstaking al drie maanden duurt.

Mevrouw Deghayes is er van overtuigd dat haar broer niets met terrorisme te maken heeft. " Het is nu drie-en-een-half jaar geleden, en er lijkt nog niets veranderd," voegde ze er aan toe. "We hebben nog steeds niet gehoord wat de de bewijzen tegen hem zijn"

'Verontrustende' omstandigheden

De mensenrechtenorganisaties hebben Tony Blair gevraagd te verzekeren dat de regering zich verdiept in de omstandigheden waarin de Britse hongerstakers zich bevinden.

Clive Stafford, de juridische directeur van Reprieve vertegenwoordigt 40 gevangenen van Guantanamo Bay.

"De omstandigheden daar zijn op z'n best gezegd verontrustend," zei hij.

"Het beeld van mijn cliënten die gedwongen gevoed worden met slangen in hun neus, na alles dat ze doorgemaakt hebben, dat maakt me ziek. Het enige dat deze gevangenen vragen is dat het Amerikaanse leger zich houdt aan de Verdragen van Geneve."

Hij vertelde dat hij nog wacht op antwoord op een brief van hem aan de minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, die hij vier weken geleden heeft gestuurd namens de Britse gevangenen. "De toestand van mijn cliënten verslechterd met elke dag die voorbij gaat," vertelde Stafford. "We kunnen niet langer wachten."

Negen Britse gevangenen in Guantanamo Bay zijn vrijgelaten zonder ooit aangeklaagd te zijn. Van de overige Britse onderdanen in het kamp wordt aangenomen dat ze de vluchtelingen status hebben in het Verenigd Koninkrijk.

Het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat Britse vertegenwoordiging van mensen met een vluchtelingenstatus "afhangt van de situatie".

Met betrekking tot de niet-Britse onderdanen die woonachtig waren in het Verenigd Koninkrijk voor hun gevangenneming zei het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat de regering "niet in een positie" was om consulaire of diplomatieke hulp te verlenen.

Mensenrechtenorganisatie Justice For The World - http://www.justicefortheworld.nl/

Reacties