Roep om hulp voor 18 miljoen met de hongerdood bedreigden in Afrika

26-07-2005

Het Famine Early Warning Systems Network (FEWS), een netwerk van systemen die vroegtijdig voor hongersnood waarschuwen, laat weten dat door matige regenval en hoge voedselprijzen tien Afrikaanse landen voedselhulp nodig hebben.

De laatste waarschuwingen komen in een tijd van groeiende bezorgdheid over een ontluikende crisis in Niger. Gisteren beschuldigde de hoogste humanitaire functionaris van de Verenigde Naties de wereld ervan het West-Afrikaanse land naar de rand van een hongersnood te duwen door herhaalde hulpoproepen te negeren.

Zonder noodbevoorrading van voedsel zullen binnenkort ongeveer 150.000 kinderen sterven, vertelt Jan Egeland, uit een groep van 2,5 miljoen hulpbehoevenden. In het oosten concentreren de voedseltekorten zich in Ethiopië, waar meer dan de helft van de 18 miljoen getroffen mensen woont, meldt het FEWS Net rapport. Minstens de helft van de 4,5 miljoen tellende bevolking van buurland Eritrea loopt ook gevaar. Een droogte van vijf jaar betekent dat slechts ongeveer een vijfde deel van de voedselbehoefte gedekt kan worden.

Verder hebben 2,69 miljoen mensen in Oeganda noodhulp nodig, terwijl ook Djibouti, Soedan, Rwanda, Tanzania, Kenia, Burundi en Somalië met problemen kampen. Het rapport laat weten dat matige voorjaarsregens, vooral in Somalië, noordoost Kenia, delen van Ethiopië en Eritrea de oorzaak vormen van nog grotere voedselonzekerheid. Men waarschuwt dat nomadische veehoeders meerdere goede jaren nodig hebben om te herstellen en dat schaarste aan graasweiden tribale spanningen doet toenemen.

Laura Melo, woordvoerster van het Wereld Voedsel Programma in Nairobi, zegt dat de problemen in de wijde omtrek van de Hoorn van Afrika en Niger bovenop de tekorten in zuidelijk Afrika komen, waar geschat wordt dat tien miljoen mensen hulp nodig hebben van hulporganisaties. 'Afrika blijft te maken hebben met grote uitdagingen', zegt ze.

'In een tijd waarin iedereen heeft gepraat over hulp na de G8 top, laten deze plaatsen zoals Niger, Darfur in Sudan en Ethiopie, zien wat er kan gebeuren wanneer hulpbeloften tijd nodig hebben om gerealiseerd te worden. Deze landen hebben hulp nodig om levens te redden.'

Het uitstellen van toegezegde financieringen wordt gezien als de oorzaak van het dichterbij brengen van een ramp voor Niger. Hulpverleners hebben al bijna een jaar lang gewaarschuwd voor een dreigende crisis.

Vorig jaar is de oogst van miljoenen mensen verloren gegaan nadat sprinkhanen vernietigend door het land trokken. Een droogte volgde, die pas vorige maand eindigde, waardoor de plattelandsbevolking een hopeloze situatie te wachten staat, tot de volgende gierstoogst, die verwacht wordt in Oktober. De eerste VN oproep voor hulp in november kreeg weinig respons, vertelt Egeland. Een volgende oproep voor 13,4 miljoen Euro in maart bracht ongeveer 836.000 Euro op.

'De wereld wordt wakker wanneer we beelden op televisie zien en wanneer we kinderen zien sterven,' aldus Egeland. 'In de afgelopen week hebben we meer toezeggingen gekregen dan in zes maanden. Maar voor sommigen is het te laat.' De VN heeft ongeveer een derde van de benodigde 24 miljoen Euro ontvangen, voegt hij er aan toe.

De late respons in Niger laat zien dat net als bij vele andere crises in Afrika, de wereld van de rijken vaak kansen laat liggen om ergere rampen te voorkomen, door pas te reageren als situaties kritische proporties aannemen, zeggen VN functionarissen. Volgens Gian Carlo Cirri, vertegenwoordiger van het VN Wereld Voedsel Programma in Niamey, de hoofdstad van Niger, betekent het gebrek aan actie een stijging van de kosten om de crisis te bestrijden.

'Het gaat erom levens te redden', zei hij. Het jammere is dat we vroeg genoeg een preventieve strategie hebben ontworpen, maar geen kans hadden om die toe te passen.

Vertaling: Anja de Boer

Website Justice For The World

Reacties