Protestbrief voor moord op medewerker Rigoberta Menchú

24-05-2002
Door: OneWorld
Bron: Buro voor Internationale Solidariteit (BIS)

Guillermo Ovalle de Léon, medewerker van de Fundación Rigoberta Menchú Tum (FRMT), werd op klaarlichte dag door drie onbekenden in een restaurant in Guatemala Stad vermoord. Twee andere personen raakten bij deze aanval gewond.
De moord op Guillermo Ovalle de Léon leek in opzet een roofoverval op het restaurant waar hij op dat moment lunchte. Ovalle de Léon ontving werd echter al sinds het midden van 2000 meermaals met de dood bedreigd. Enkele minuten na de moord ontving de FRMT telefoontjes met begrafenismuziek. Rigoberta Menchú verklaarde in een recent communiqué: ‘De omstandigheden rond deze laffe moord op Guillermo Ovalle doen ons denken aan een zorgvuldig geplande operatie’. De geschetste context en het feit dat 25 keer op hem werd gevuurd doet vermoeden dat het om een executie met een politiek motief gaat.

Daar komt bij dat de moord op Ovalle de León, de neef van de directeur van de Fundación Rigoberta Menchu Tum, niet op zichzelf staat en onderdeel is van een serie van gewelddadigheden. De moord vond plaats op een moment dat de Guatemalteekse overheid zich door een aantal maatschappelijke organisaties gedagvaard weet.
Een dag na de moord op Ovalle de Leon, 30 april, vond in Cobán een publieke hoorzitting plaats in verband met een civiele procedure die de FRMT is aangegaan naar aanleiding van de massamoord in Xamán in 1995. Voor 30 mei staat een vergelijkbare hoorzitting gepland voor het Hooggerechtshof in Madrid. Dit in het kader van de aanklacht van FRMT en een groot aantal andere maatschappelijke organisaties gericht op de genocide en andere mensenrechtenschendingen begaan tijdens het gewapend conflict in Guatemala.

De ernst van de situatie in Guatemala werd recent nog benadrukt door een Speciaal Rapporteur van de VN, in een onlangs aan de VN mensenrechten- commissie gepresenteerd rapport. Daarin wordt melding gemaakt van tien actuele gevallen van geweld tegen mensenrechtenactivisten. De Europese Unie vaardigde op 24 april een verklaring uit waarin bezorgdheid wordt uitgesproken over voortdurende intimidaties en bedreigingen van mensenrechtenactivisten.

Kort na de moord bracht de Ambassade van de VS in Guatemala een communiqué naar buiten naar aanleiding van de moord op Ovalle. ‘Bij verschillende gelegenheden heeft de ambassade zijn zorg geuit over de aanvallen tegen activisten en mensenrechtenorganisaties in Guatemala, en we roepen de autoriteiten op de moord op Ovalle diepgaand te onderzoeken’, aldus de Amerikaanse ambassade.

Amnesty International, het Centraal Missie Commissariaat, Cordaid, Guatemala Komitee Nederland, Hivos, ICCO, Justitia et Pax, Kerk & Vrede, Novib en Solidaridad hebben gezamenlijk een brief verzonden aan de Vaste Kamer- commissie voor Buitenlandse Zaken. Daarin wordt de Kamercommissie ertoe opgeroepen om bij de Guatemalteekse autoriteiten aan te dringen op een uitvoerig justitieel onderzoek naar de moord, en op berechting van de verantwoordelijken. Tevens wordt de Kamercommissie verzocht in internationaal verband toezicht te houden op het verloop van het onderzoek naar deze moord, evenals op andere lopende onderzoeken naar aanslagen op mensenrechtenactivisten in Guatemala.

WAT TE DOEN?

Print de protestbrief uit en stuur of fax deze naar president Portillo en parlementsvoorzitter Rios Montt. De tekst kunt u van de website kopiëren.

Persbericht BIS
Protestbrief
Protestbrief

Reacties