Protest in Jersey tegen ‘offshore’ bankwereld

13-03-2009
Door: SOMO

De actievoerders roepen op tot maatregelen tegen misbruik van belastingparadijzen als Jersey, die dubieuze financiële praktijken mogelijk maken. Zij lanceren vandaag een actieprogramma met voorstellen om wereldwijde financiële en fiscale regulering te versterken. De oproep is gericht aan de G20, de grootste economieën, waarvan de ministers van Financiën zaterdag 14 maart in Londen samenkomen.

Tax Justice Network, één van de organisatoren van de actie, wijst erop dat banken die nu worden gered met belastinggeld nog steeds klanten helpen om belasting te ontwijken of zelfs illegaal te ontduiken. Het netwerk heeft berekend dat door belastingontduiking wereldwijd €250 miljard euro per jaar aan belastingopbrengsten verloren gaat, een veelvoud van wat nodig is voor financiering van de VN Millennium Ontwikkelingsdoelen, zoals mondiale halvering van extreme armoede.

Eerder al riepen ontwikkelingsorganisaties in een open brief de Nederlandse regering op haar invloed in genationaliseerde banken aan te wenden om misbruik van belastingparadijzen tegen te gaan. Nu de Nederlandse regering zelf als bankier optreedt, kan zij direct in deze praktijken ingrijpen. Hoewel op die brief nog geen inhoudelijke reactie is gekomen, heeft premier Balkenende onlangs wel benadrukt dat belastingparadijzen aangepakt moeten worden. Ontwikkelingsorganisaties vinden dat de overheid nu ook tot actie moet overgaan.

De G20-top biedt een kans om internationale afspraken te maken om de mogelijkheden voor internationale belastingontwijking te verminderen. Ook de Nederlandse belastingwetgeving biedt op sommige punten gelegenheid tot internationale belastingontwijking.

Voor vragen en interviews kunt u contact opnemen met Dhr. Albert Hollander, Voorzitter Tax Justice NL, Tel. 06 - 53 201 757.

NOOT VOOR DE REDACTIE:

* Het actieprogramma dat vrijdag gelanceerd wordt, staat vanaf 12 maart op de website www.taxjustice.nl.

* Voor de open brief van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties aan Minister Bos, zie Http://www.bothends.nl/uploaded_files/Open_Brief_Minister_Bos_12_december_2008.pdf.

* Een voorbeeld van een ondoorzichtige 'offshore' constructie is het in Jersey gevestigde investeringsfonds Scaldis van Fortis Bank Nederland. De totale omvang van dit fonds met risicovolle investeringen, meer dan € 18 miljard, werd tot eind 2007 buiten de balans van Fortis gehouden. Zie http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1073267.ece/Fortis_hield_fonds_buiten_de_balans.

* In Nederland zijn, net als in Jersey, veel trustkantoren gevestigd. Nederlandse trustkantoren beheren voornamelijk brievenbusbedrijven. Het verschil met op Jersey gevestigde trusts is dat brievenbusbedrijven een eigenaar hebben, meestal een buitenlandse multinational, terwijl trusts formeel geen eigenaar hebben, wat het mogelijk maakt om er investeringen onder te brengen die buiten de balans blijven. De overeenkomst is dat er bij trusts en brievenbusbedrijven allebei sprake is van financiële constructies die compleet los staan van normale bedrijfsactiviteiten.* Meer informatie over Jersey en de daar geplande protesten, zie http://taxjustice.blogspot.com/2009/03/ending-offshore-secrecy-system.html* Op donderdagavond 12 maart vindt een openbare bijeenkomst plaats in St Paul's Centre, Dumaresq Street, St Helier, de hoofdstad van Jersey. Voor de aankondiging, zie http://www.taxjustice.net/cms/upload/pdf/Invitation_0903_to_Jersey.pdf* Op vrijdag 13 maart op 9:30 vindt een persbijeenkomst in het La Fregate Cafe, in de buurt van het Waterfront in St. Helier. Om 10:00 zullen verschillende organisaties demonstreren bij het 'States of Jersey' parlementsgebouw op het Koninklijk Plein. Vervolgens zullen protesten plaatsvinden bij verschillende banken met offshore vestigingen in Jersey. Om deel te nemen aan de persbijeenkomst of voor foto's van de protesten kunt u contact opnemen met Simon McRae van de organisatie War on Want, tel. 0044 77 79 14 60 43.Tax Justice NL is een netwerk van acht Nederlandse maatschappelijke organisaties: Oxfam Novib, Oikos, SOMO, Attac, Both Ends, Evert Vermeer Stichting, Transnational Institute en Fairfood. Het zet zich in voor een eerlijk en rechtvaardig internationaal belastingsysteem dat bijdraagt aan internationale ontwikkeling. Tax Justice NL is actief op het gebied belastingontwijking en belastingparadijzen, belastingcompetitie tussen landen en innovatieve financiering voor ontwikkeling. Voor meer informatie, zie www.taxjustice.nl.Tax Justice NL is de Nederlandse afdeling van het wereldwijde Tax Justice Network. Voor meer informatie, zie www.taxjustice.net.

Reacties