Première documentairereeks 'Route 2015' op 4 maart in Lelystad

10-01-2012 Bron: COS Flevoland.nl
poster route 2015


In opdracht van COS Flevoland trok filmmaker Marijn Poels afgelopen jaar de wereld over voor de acht-delige documentairereeks “Route 2015” waarin hij op zoek ging naar de grootste werelduitdagingen op sociaal gebied. Op 4 maart gaat deze boeiende productie in première in het Agoratheater van Lelystad.

COS Flevoland raakte geïnspireerd door het boek `Tussen Twee Werelden` dat de filmmaker schreef naar aanleiding van de spraakmakende TV serie L1mburg Helpt die hij in 2009 maakte voor de Limburgse zender L1 televisie. “We zochten contact met Marijn Poels en hebben uiteindelijk in samenwerking met CMO Flevoland  en Omroep Flevoland deze acht-delige documentairereeks Route 2015 ontwikkeld” vertelt coördinator van de reeks Dorine ten Doeschot. De NCDO heeft de productie financieel mogelijk gemaakt.

“Het was een ambitieus project” zegt Poels. “Acht documentaires in acht verschillende landen in slechts acht maanden tijd. Ik reisde door bijzondere landen op zoek naar Flevolanders die in verschillende delen van de wereld lokale projecten steunen. Ik reisde door het onstabiele Pakistan en via India naar Sierre Leone waar ik getuige was van een bevalling. Ik trok dagenlang door de grootste vuilnisbelt van de Filippijnen, liet me meevoeren op een brommertje door de Afrikaanse Savannes van Kenia en vloog met een watervliegtuig de Amazone over waar ik uiteindelijk at, zong en leefde met de rivierstammen. Tot slot voer ik dagenlang op een kano naar de meest afgesloten regio van Suriname naar de Trio Indianen. Het was een wereld van extremen”.

Het werk van Flevolandse vrijwilligersorganisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking wordt in deze acht episodes op toegankelijke, inspirerende en vaak avontuurlijke wijze in beeld gebracht. In de persoonlijke portretten van bevlogen Flevolanders is te zien wat deze mensen drijft, hoe ze te werk gaan en wat hun bezieling oplevert. 'Internationale Samenwerking' ligt  de laatste tijd nogal onder vuur vertelt directeur COS Flevoland, Peter de Vreede, “ deze acht films geven een prachtig beeld van het werken aan mondiale thema's. Een groot compliment aan Marijn is zeker op z'n plaats, hij is er in geslaagd om in een relatief korte periode acht overtuigende films  te maken.

Poels zocht naar een balans in de acht verhalen om te voorkomen dat de kijker niet wordt meegetrokken in de depressie van de armoede. “Er was ook veel humor voor mijn camera naast inspirerende en emotionele momenten. Ik reisde door en over de mooiste gebieden van onze aarde.  Ik werd gegrepen door de kracht, puurheid en overlevingsdrang van het zuiden”.

 

Ten Doeschot vindt dat de documentairereeks meer dan prachtig  is geworden. “De bijna twee en half uur durende beelden belichten de acht millenniumdoelen zeer boeiend  zonder ze te benoemen. De passie van de Flevolander voor het werk inspireert en de passie van de filmmaker zorgt er voor dat het thema op indringende wijze binnenkomt. De documentaires laten beelden zien van heftige situaties aan de andere kant van de wereld vanuit een hoopvol en inspirerend perspectief".

De documentairereeks "Route 2015" zal tevens in 2012 beschikbaar worden gesteld in Nederland als educatief lesmateriaal binnen het voortgezet onderwijs.

Voordat 'Route 2015' op Omroep Flevoland te zien is, krijgt de reeks een landelijke première in het Agoratheater te Lelystad. Dorine ten Doeschot: “Het wordt een bijzondere middag, de première begint om half drie uur en zal de kijker in twee en een half uur tijd meenemen naar een diverse en boeiende wereld. 'Route 2015'  is een unieke  documentairereeks waarin de diversiteit van culturen, landschappen, leefgewoontes prachtig in beeld komt”.

Kaarten zijn vanaf nu online verkrijgbaar via www.agora-lelystad.nl of per telefoon 0320 239 239. In de voorverkoop kosten de kaarten € 5,- .

 

Reacties