Portrettenserie: Kwetsbare kinderen in Congo

18-08-2006
Door: viceversa

In Congo leeft maar liefst 80% van de mensen onder de armoedegrens van één dollar per dag. De instabiele politieke situatie maakt het er niet beter op. Door de grote armoede gaan veel kinderen niet naar school.

 

In de provincie van Régine Ndjibu, over wie het laatste portret vanaf de Aids Conferentie in Toronto gaat, trekken jongeren en zelfs kinderen massaal naar de diamantmijnen in de hoop op een beter bestaan. Ze gaan om diamant te zoeken, maar vaak ook om zich te prostitueren.

 

Régine werkt voor Caritas, een partnerorganisatie van Cordaid. Caritas heeft altijd gewerkt voor de armsten van de armsten op het platteland, maar sinds een jaar verschuift de aandacht naar andere gemarginaliseerde groepen: jongeren en vrouwen in hun strijd tegen HIV en Aids.

 

Dat is voor een katholieke organisatie best bijzonder. En dat ervaart Régine niet altijd op een positieve manier. Ze wordt soms gezien als de vriendin van de hoeren en wordt daarom gediscrimineerd en zelfs bedreigd.

 

Klik hier voor het portret van Régine.

De filmreportages over de Internationale Aids Conferentie komen tot stand door een samenwerking van Cordaid, Edukans, ICCO, Kerkinactie en lokaalmondiaal.

Reacties