Ook ná WK blijvende hulp aan Zuid-Afrikaanse kinderen door KNVB en SOS Kinderdorpen

16-07-2010

Met WorldCoaches leidt de KNVB al jaren met succes voetbalcoaches op die klaargestoomd worden om kinderen in ontwikkelingslanden te coachen. Het programma leidt voetbalcoaches, maar vooral ook 'levenscoaches' op, waarbij de coach een rolmodel is binnen èn buiten het veld. Nieuw dit WK is de samenwerking met SOS Kinderdorpen. De internationale kinderhulporganisatie is al dertig jaar actief in Zuid-Afrika voor kinderen die er alleen voor staan.

Het programma is opgezet als duurzame hulp waarbij de voetbalsport wordt ingezet als instrument om kinderen te bereiken en een kans te bieden. WorldCoaches heeft zich de komende vier jaar gecommitteerd aan de duurzame opleiding van coaches. Deze coaches zullen op hun beurt zelf nieuwe coaches opleiden en zo hele generaties kinderen in Zuid-Afrika die in erbarmelijke omstandigheden leven begeleiden. De samenwerking rondom het programma betreft een effectieve combinatie: de KNVB heeft de voetbaltechnische expertise, terwijl SOS Kinderdorpen de coaches traint op sociaal vlak. Kinderen worden door hun coach aangespoord om hun best te doen: op het veld, maar juist ook daarbuiten. Van hun coach krijgen ze voorlichting over HIV/aids, onderwijs, criminaliteit en gezondheid. Op deze manier worden duizenden kinderen structureel begeleid om te bouwen aan een solide basis en een betere toekomst.

 Marcel Beerthuizen, algemeen directeur SOS Kinderdorpen: "Wij vinden het van essentieel belang om iets blijvends achter te laten voor Zuid-Afrika en haar toekomstige generaties. Miljoenen Zuid-Afrikanen hebben ons Oranje elftal de afgelopen weken aangemoedigd. Laten we hen nu ná het WK ook de steun geven die ze zo hard nodig hebben en die ze verdienen."

Commitment Van Marwijk

Naast de ongelofelijke prestatie die Bert van Marwijk met zijn staf en het Oranje team op het WK2010 heeft neergezet, steunt hij het WorldCoaches programma voor Zuid-Afrikaanse kinderen door alle Oranje fans aan te sporen mee te doen. Van Marwijk: "Ik geloof echt in de kracht van dit programma. De kracht is ook dat iedereen kan meedoen. Door het woord 'coach' te sms'en naar het nummer 4333 doneer je € 2,50 aan WorldCoaches."

Achtergrondinformatie

SOS Kinderdorpen:

SOS Kinderdorpen zorgt er al ruim 60 jaar voor dat kinderen die er alleen voor staan kunnen opgroeien in een liefdevol gezin. Met de unieke gezinsgerichte aanpak van SOS Kinderdorpen krijgen ruim 410.000 kinderen in 132 landen verspreid over de hele wereld een solide basis om zich te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. In Zuid-Afrika is SOS Kinderdorpen reeds 30 jaar actief. Er zijn 8 kinderdorpen en 11 gezinsversterkende programma's in Zuid-Afrika, in totaal bereiken wij bijna 8900 kinderen en families. Kijk voor meer informatie op: www.soskinderdorpen.nl/ www.geefeenworldcoach.nl

KNVB: WorldCoaches

De KNVB gelooft dat voetbal bijdraagt aan een betere samenleving. Eén van de projecten die vanuit deze filosofie is ontstaan is het 'WorldCoaches' programma. Al 13 jaar is de KNVB zeer succesvol in het opleiden van coaches in ontwikkelingslanden waar Nederland een relatie mee heeft. In deze projecten worden coaches opgeleid op zowel voetbaltechnisch als op sociaal vlak zoals het geven van voorlichting over hiv/aids, normen en waarden, gezondheid, criminaliteit en het zijn van een rolmodel. WorldCoaches werkt samen met wereldcoaches Bert van Marwijk, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Stanley Menzo, Aron Winter, Johan Neeskens, Ruud Krol, Philip Cocu, Frank de Boer en Dick Voorn.

www.geefeenworldcoach.nl

www.soskinderdorpen.nl

 

Reacties