Omgaan met oorlogsverleden in Servië

24-06-2009
Door: PAX

De studenten spreken met vertegenwoordigers van politieke partijen, wetenschappers en journalisten. Ook brengen ze een bezoek aan Servische maatschappelijke organisaties zoals het Humanitarian Law Center, dat een regionale waarheidscommissie wil opzetten om de recente Balkanoorlogen te onderzoeken. Het gros van de Serviërs ontkent de verantwoordelijkheid van haar toenmalige regering in de oorlogen van de jaren negentig en ziet de NAVO-bombardementen als onterecht en illegaal.

Het bezoek staat in het teken van leren van het verleden. Het Helsinki Comité voor Mensenrechten Servië heeft een studie verricht naar de inhoud van leerboeken op scholen in Servië. Zo is onder andere het geschiedenisonderwijs bekeken, maar ook andere vakken zijn onder de loep genomen.

Naast deze gesprekken organiseren de studenten zelf een actie waarbij willekeurige voorbijgangers op de straten van Belgrado betrokken worden. De studenten nodigen omstanders uit hun gevoelens over belangrijke Servische personen uit de moderne geschiedenis op creatieve wijze te uiten en zo een 'canon van de geschiedenis' van Servië samen te stellen. Dat levert stof op voor discussie over het verleden.

www.ourfuturenetwork.eu

www.ikvpaxchristi.nl

Reacties