Microkrediet werkt voor ontwikkeling

14-12-2005

Microkrediet is een moderne vorm van armoedebestrijding. Microfinancieringsbanken verlenen kleine leningen (microkrediet) van 50 tot 1.000 dollar aan mensen die bijvoorbeeld een bedrijfje willen starten, materiaal of machines willen aanschaffen of hun bestaande bedrijfje (bijvoorbeeld een marktkraam) willen uitbreiden. In ontwikkelingslanden is een eigen bedrijfje vaak de enige kans op een inkomen.

 

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2005 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Microkrediet. De VN hopen en verwachten dat met het uitroepen van het Internationaal Jaar in 2005 banken, regeringen, bedrijven en andere organisaties samen een grote sprong voorwaarts zullen maken op dit gebied. De VN sluit daarbij aan op een van de Millenniumdoelstellingen op ontwikkelingsgebied: halvering van de wereldwijde armoede voor 2015.

 

De digitale publicatie is ontwikkeld en samengesteld door KIT Information & Library Services. Het is onderdeel van een serie Engelstalige miniwebsites over ontwikkelingsrelevante onderwerpen op de werkterreinen van het instituut: cultuur, gezondheid (incl. Hiv/Aids en reproductieve gezondheidszorg); landbouw en plattelandsontwikkeling, gendervraagstukken, ontwikkelingsbeleid en -strategieën, en kennis- en informatiemanagement. Het KIT maakt ieder jaar vijf van deze specials en brengt houdt bestaande specials up-to-date. Er verschenen inmiddels twintig over diverse onderwerpen.

 

Het KIT is een onafhankelijk kenniscentrum voor internationale en interculturele samenwerking.

 

 

 

De special 'Microfinance' is toegankelijk via . Daar is ook informatie te vinden over andere KIT Specials

 

Contactpersonen

Jacqueline Sluijs, KIT Information & Library Services T. 020 568 8259

Rolf Wijnstra, KIT Corporate Communication T. 020 568 8296

 

www.kit.nl/specials

Reacties