Meer nodig dan emissieplafond voor luchtvaart

21-12-2006

Bij aanschaf van een auto of koelkast zijn we al gewend aan het label met het energie- en brandstofverbruik. Een dergelijk label zou ook verplicht gesteld moeten worden voor de uitstoot van schadelijke broeikasgassen bij vliegreizen. Dit zal veel doen aan de bewustwording van de impact van vliegreizen op het milieu. Wie weet er nu dat een enkele vliegtuigstoel van Amsterdam naar Los Angeles en terug resulteert in 3,94 ton aan CO2 equivalenten? Meer dan de gemiddelde Nederlandse automobilist in een heel jaar!

 

Als aanvulling op dit emissielabel kunnen reisagenten en luchtvaartmaatschappijen er zelf voor kiezen om hun klanten een gemakkelijke compensatiemogelijkheid aan te bieden. Door te compenseren kunnen reizigers de uitstoot van schadelijke gassen teniet doen met een reductie elders. Bijvoorbeeld windenergie-projecten en bossen die CO2 opnemen als ze groeien. Steeds meer organisaties bieden een dergelijke optie al aan maar stimulerende maatregelen vanuit Brussel zouden dit zeker versnellen.

 

Een andere maatregel is het afschaffen van BTW op compensatiediensten. Op vliegtickets wordt 0% BTW geheven maar als reizigers ervoor kiezen om diezelfde vliegreis te compenseren moeten ze daar 19% BTW over afdragen. Deze fiscale behandeling werkt zeer contraproductief en is dan ook niet uit te leggen.

 

Compensatie van de uitstoot bij vliegreizen kost gemiddeld tussen de 2% en de 5% van de ticketprijs. Op dit moment betalen reizigers meer aan brandstoftoeslagen en veiligheidstoeslagen dan ze kwijt zouden zijn aan de kosten van compensatie. De absolute kosten van het compenseren zijn dan ook geen bedreiging voor de luchtvaartsector. Het veelgehoorde argument van concurrentievervalsing is niet van toepassing want het basisprijsniveau van een vliegreis wordt niet beïnvloed.

 

Echter, de bewustwording van de grote impact van vliegreizen zal toenemen en dit stimuleert aanbieders van vliegreizen om de keuze voor een groene vliegtuigstoel zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dergelijke transparantie maakt het voor airlines interessant om de uitstoot per stoel zo laag mogelijk te houden. Dit kan door te investeren in een moderne vloot en te zorgen voor een hoge bezettingsgraad. Hoe minder uitstoot per stoel, hoe beter de gemiddelde score op het emissielabel en hoe lager de kosten voor de reiziger om de uitstoot te compenseren

 

Door te compenseren wordt er daarnaast gewerkt aan een daadwerkelijke reductie van de uitstoot als gevolg van de luchtvaart. Dit in tegenstelling tot enkel het stellen van een emissieplafond waarmee de uitstoot onder het plafond ongemoeid blijft.

 

 

GreenSeat

GreenSeat biedt particulieren en organisaties de mogelijkheid om de schadelijke uitstoot als gevolg van vliegreizen te compenseren middels CO2 credits. GreenSeat wordt gesteund door meer dan 100 reisorganisaties in Nederland en België. Steeds meer van deze organisaties kiezen ervoor om de GreenSeat optie in te bouwen in de boekingsprocedure.

Iedere vlucht kan op www.greenseat.nl worden gecompenseerd, ongeacht waar of wanneer de ticket is gekocht. Zo kan iedereen zijn of haar 'grijze' stoel 'groen' maken. Klanten van GreenSeat zijn oa. de Tweede Kamer, diverse ministeries, het Wereld Natuur Fonds, TNT, pensioenfonds PGGM en de Triodos bank. Een volledige klantenlijst is te vinden op de website.

 

www.greenseat.com

Reacties