Masterclass Buitenlandjournalistiek

17-05-2012
Door: viceversa
Bron: Lokaalmondiaal

 

De aftrap van de tweede editie van de Coolpolitics Masterclass vindt plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni. Dit jaar staat het programma volledig in het teken van buitenlandjournalistiek. Aan de masterclass kunnen 12 jonge fotografen, journalisten en filmmakers deelnemen. Deze toekomstige opiniemakers hebben een zwak voor alles wat er gebeurt buiten onze grenzen. In een reeks van vier meerdaagse bijeenkomsten (in juni, augustus, september en oktober) komen alle aspecten van buitenlandjournalistiek aan bod.
 
In vogelvlucht

Hoe maak je een goed buitenlandverhaal? Wanneer zijn thema’s actueel en relevant en welke invalshoek neem je? Op welke manier maak je complexe thema’s toegankelijk en interessant voor een breed publiek? Dit soort vragen staan centraal tijdens deze masterclass. Tijdens de bijeenkomsten wordt zowel praktische als theoretische kennis opgedaan bij de masterclasses die gegeven worden door masters op het vlak van schrijven, fotografie en film. Aan het einde van het traject maken de deelnemers een reportagereis naar Sub-Sahara Afrika, waar zij de opgedane kennis en vaardigheden – onder begeleiding – in de praktijk kunnen brengen. Na afronding van de masterclass zijn 12 deelnemers klaargestoomd voor een carrière in de buitenlandjournalistiek!

Thema’s
Tijdens de Masterclass Buitenlandjournalistiek wordt dieper ingegaan op drie hoofdthema’s: mensenrechten (kinderen en onderwijs), rights-based-approach en ontwikkeling (vrouwen en arbeid) en duurzaamheid (energie en publiek private partnerschappen). We maken een koppeling van praktische vaardigheden en vakkennis met inhoudelijke kennis over deze actuele, mondiale thema’s. De twaalf deelnemers werken in drie groepen van vier aan de drie thema’s. De drie groepen reizen allen naar een ander land. In iedere groep zitten twee filmmakers, een fotograaf en een schrijver – zodat we interdisciplinariteit en multimedialiteit in de producties kunnen garanderen.

Producties
De deelnemers aan de Coolpolitics Masterclass maken allemaal een aantal journalistieke producties. Hier wordt het gehele traject aan gewerkt maar de nadruk ligt tijdens de reportagereis en de periode daarna.

Deelnemen?
De Coolpolitics Masterclass Buitenlandjournalistiek richt zich op jonge talentvolle buitenlandjournalisten, media- & documentairemakers, en fotografen: de opiniemakers van de toekomst. De Coolpolitics Masterclass is voor iedereen tussen de 18 en 25 jaar; zowel studenten als afgestudeerden kunnen deelnemen. Wel vragen we aantoonbare journalistieke ervaring: als schrijver/ journalist, fotograaf, programmamaker of documentaire maker. Met als doel om de thema’s vanuit verschillende perspectieven te bekijken, zijn wij op zoek naar een hele diverse groep deelnemers. In interdisciplinaire teams ga jij aan de slag met de beste buitenlandreportages ooit!

Selectie
Voor de Coolpolitics Masterclass vindt een voorselectie plaats. Je moet in staat zijn om je gedurende het project veel nieuwe kennis en vaardigheden eigen te maken en in een zeer korte periode kwalitatieve producties te leveren. Ervaring als fotograaf, journalist, documentairemaker of cameraman/vrouw is een vereiste. Wij vragen: commitment, niveau en sterke affiniteit bij de onderwerpen. Je moet alle bijeenkomsten kunnen bijwonen, in november op reis kunnen en daarna vier weken de tijd hebben om onder grote druk je producties af te kunnen ronden. Daarnaast verwachten we dat je je goed in woord en geschrift kunt uitdrukken.Enthousiaste kandidaten kunnen zich inschrijven met een motivatiebrief (1 a4), een CV en een presentatie van jouw beste drie producties (in geval van documentaire is de beste voldoende). Dat kan in de vorm van artikelen, fotoreportages, fotofilms, reportages of documentaires. Geef ook aan welk thema van de masterclass (ze boven) jouw voorkeur heeft. Er zijn 12 plekken beschikbaar voor de Coolpolitics Masterclass.

Inschrijven kan tot 31 mei 2012. Je kunt jouw inschrijving richten aan Eva de Vries via eva@coolpolitics.nl.

Zie voor meer informatie de website van Coolpolitics.

Contact
Voor meer informatie over de Coolpolitics Masterclass kun je contact opnemen met Susanne Eskens via susanne@coolpolitics.nl.

De Coolpolitics Masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hivos, Vakblad Vice Versa en TVE (Television for the Environment). De reis vindt plaats in het kader van het Lokaalmondiaal journalistieke uitwisselingsprogramma Beyond (Y)our World. Het Beyond (Y)our World programma wordt uitgevoerd met financiële ondersteuning uit de Subsidiefaciliteit voor Burgerschap & Ontwikkelingssamenwerking (SBOS) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reacties