Malinese mango’s in Hollandse supermarkt

28-11-2006

Het Mango-project is een goed voorbeeld van innovatieve publiek-private samenwerking. Het mes snijdt bovendien aan meerdere kanten. Het project draagt bij aan armoedebestrijding, economische ontwikkeling en verbetering van de landbouw in Mali. Ook krijgt de kwaliteitszorg van lokale agrarische producten een impuls. Daarnaast hebben alle schakels in de keten, inclusief de kleine boeren, een evenwichtige rol en zeggenschap daarover. Tot slot geeft het project concreet handen en voeten aan de rol van het bedrijfsleven in ontwikkelingssamenwerking.

 

Het project vloeit voort uit een langjarige samenwerking tussen IER en KIT. Dit oudste partnerschap in Nederland op het terrein van Afrikaanse plattelandsontwikkeling richt zich onder meer op professionalisering van het Malinese landbouwonderzoek en het exploreren van marktkansen voor lokale landbouwproducten.  

 

In de groeiende Europese markt voor tropisch fruit is er behoefte aan een betrouwbare en constante aanvoer van kwalitatief goede mango's. Hier liggen kansen voor de Malinese fruittelers en -exporteurs. KIT en IER ontwikkelden daarom het concept voor een duurzame productie- en exportketen voor mango's en wisten daar supermarktgigant Ahold en zijn fruitdistributeur Bakker Barendrecht voor te interesseren. Bij de uitvoering van het plan zijn lokale opkopers, vertegenwoordigers van kleine mango-boeren en de Nederlandse ambassade in Bamako betrokken. Een belangrijk onderdeel is de bouw van een mango-exportcentrum in Bamako. De start van de bouw - verzorgd door Celtic Koeling BV - kan elk moment beginnen. Het centrum moet operationeel zijn voor het begin van het mangoseizoen in april 2007. Het KIT begeleidt de bouw en de eigendomsoverdracht van het logistieke centrum van de Malinese overheid naar de lokale boeren en exporteurs. Ook wordt een bijdrage geleverd aan de kwaliteitszorg van de mango-productie.

 

Mango-seminar

 

De Malinese mango-keten staat vandaag centraal op het seminar "Markt voor Mango's uit Mali?" in Amsterdam. Aanleiding is de 30e verjaardag van de
samenwerking tussen IER en KIT. Sprekers zijn Bino Teme (IER),  Hugo Verkuijl (KIT-expert duurzame ketens), Roland Waardenburg (voor Ahold en Bakker
Barendrecht) en KIT-directeur Jan Donner. Datum: dinsdag 28 november; lokatie: Tropentheater, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Aanvang: 16.00u.

 

Contactpersoon:
Rolf Wijnstra
KIT Communicatie
T. 020 5688296
M. 06 41043448

 

Reacties