Jeugdjournaal Zambia van start

20-09-2006

Z Kids News is een programma vol nieuws en fun, speciaal voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar in Zambia. Vanaf vrijdag 15 september 2006 wordt het gemaakt en uitgezonden door de eerste commerciële Zambiaanse televisiezender Muvi TV. Ook gaat de nieuwe website www.zkidsnews.com eerdaags online. Er staan nu nu nog voornamelijk kindernieuwsberichten op, maar in de nabije toekomst is het programma ook in streaming video te zien. In het begin wordt Z Kids News elke vrijdag om 17:00 uur uitgezonden op Muvi TV, maar als er genoeg kinderen kijken, zal het kindernieuwsprogramma vaker gaan uitzenden.

 

De jonge redactie van het Zambiaanse jeugdjournaal is acht weken lang  intensief getraind door kindernieuws experts uit Nederland (NOS Jeugdjournaal), Zuid Afrika (SABC Kids News) en journalisten uit Zambia zelf. In allerlei workshops over onderwerpen zoals kinderrechten, kinderjournalistiek, maar ook filmtechnieken en online publishing, is de tienkoppige redactie klaar gestoomd om een leuk en betrouwbaar journaal van hoge kwaliteit te maken

Eén van de presentatrices van Z Kids News, Katanekwa Matundwelo, is onlangs  uitgeroepen tot Miss Zambia. Omdat ze momenteel mee doet aan de Miss World verkiezingen in Polen, kan ze de eerste drie uitzendingen niet presenteren. Ze heeft beloofd tijdens de Miss verkiezingen goede reclame te maken voor haar Z Kids News.

Voor veel Nederlandse kinderen is kijken naar het NOS-jeugdjournaal de gewoonste zaak van de wereld, maar in arme landen zoals Zambia is het uniek. Over het algemeen worden Zambiaanse kinderen veel minder serieus genomen door volwassenen en moeten ze thuis en op school vooral hun mond houden. Het Kids News Network wil dat kinderen wereldwijd een stem krijgen door jeugdjournaals. Met hun eigen televisienieuws en via een interactieve website, kunnen kinderen hun vragen en mening uiten. Zo wordt op een krachtige manier de aandacht gevestigd op zaken als gebrekkig onderwijs en armoede problematiek. Het kindernieuws schenkt natuurlijk ook aandacht aan positief nieuws, zoals jonge sporthelden en muziektalent.

 

Twee jaar geleden startte Free Voice met de ontwikkeling van jeugdjournaals in Zuid-Afrika, Suriname en Afghanistan, die alle massaal worden bekeken. Twee medewerkers van het Zuid-Afrikaanse jeugdjournaal hebben dit jaar ook trainingen gegeven in Zambia. Nog dit jaar hoopt Free Voice het Kids News Network uit te breiden en te starten met de ontwikkeling van nieuwe jeugdjournaals in Peru, Indonesië en Marokko.

 

Marga van Beusekom en Rob van Trier, twee ervaren eindredacteuren van het NOS Jeugdjournaal, hebben de redactie in Zambia geholpen met het maken van de eerste uitzending. Het NOS-jeugdjournaal zal volgende week aandacht besteden aan the making of Z Kids News  in het Jeugdjournaal.

 

 Z Kids News wordt mogelijk gemaakt door:

 - de stichting Media en Democratie,  UNESCO  en  Free Voice

 

Reacties