Japanse walvisvloot jaagt op bedreigde soort

05-07-2002
Door: OneWorld
Bron: Greenpeace NL

Op deze soort is een kwart eeuw lang niet gejaagd. De vloot is nog maar net terug van de jacht in het walvisreservaat (!) bij Antarctica. Van die tocht brachten ze 2.000 ton walvisvlees mee, bestemd voor de Japanse markt.

Nu zullen de walvisjagers in de noordelijke Stille Oceaan drie maanden lang hun harpoenen afschieten. Niet alleen op de 50 bedreigde Noordse vinvissen die ze willen vangen. Maar ook op 150 dwergvinvissen, 50 Bryde walvissen en 10 potvissen. Het is de derde keer dat Japan in de noordelijke Stille Oceaan jaagt. Maar het is voor het eerst in 26 jaar dat de Noordse vinvis wordt gejaagd. Van deze soort zijn in de vorige eeuw zoveel exemplaren gedood, dat de walvissoort op de IUCN-lijst staat van bedreigde diersoorten. De IUCN is de International Union for the Conservation of Nature. Ook de VS beschouwen de Noordse vinvis als een bedreigde diersoort.

Onder het mom van 'wetenschappelijke' jacht maakt Japan al 15 jaar lang misbruik van een van de mazen in de regels van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC). Die verbiedt de commerciële walvisjacht, maar staat het doden van walvissen voor wetenschappelijke doeleinden toe.

Greenpeace NL
Nieuwsbericht

Reacties