Internationale Kinderhulp neemt deel aan Dag van de Aarde

13-04-2006

Viering Dag van de Aarde

De Dag van de Aarde wordt op en rond 22 april in Nederland gevierd.

Het accent ligt op schoonheid en feest om de bewustwording een positieve impuls te geven. Het thema is 'Aarde, huis dat wij delen'. Dat blijkt uit het dorp met tenten en huisjes dat in Ouwehands Dierenpark wordt opgezet. 

 

In de Verenigde Staten is Earthday al sinds de jaren '70 een begrip. Na een aantal Europese landen is nu ook Nederland aan de beurt. De Stichting Dag van de Aarde organiseert het festival met educatieve, informatieve en speelse elementen van 21 tot 23 april. Er treden artiesten en groepen op, er worden films vertoond, er is een internationale kunstexpositie en er zijn diverse activiteiten voor kinderen. Het Dorp van de Aarde kent verschillende wijken, zoals de (biologische) voedselwijk, een kinderwijk en de wijk van de inheemse volkeren met een onder meer een indianentent en een iglo. Ook is er een klimaattent met een tentoonstelling van het KNMI.  

Earth Day is op 22 april 1970 gestart als een protestdag om de politiek wakker te schudden. Ruim twintig miljoen Amerikanen gingen de straat op om een gezonde en duurzame leefomgeving af te dwingen. Intussen doen 141 landen mee en doen zo´n 200 miljoen mensen mee.

 

 

Eigen interpretatie

Dag van de Aarde Nederland komt met een eigen interpretatie. `Wij willen de nadruk leggen op het genieten van de schoonheid van de aarde, en dat ook aan komende generaties te gunnen," aldus Frans van der Beek die met medestander Albert Poutsma de schouders onder dit initiatief zette. Zij mobiliseerden tientallen stichtingen die zich inzetten voor natuurbehoud, dieren, biologische voeding en de belangen van inheemse volkeren. "Doemdenken en actievoeren laten we aan anderen over," aldus de organisatoren. "De Dag van de Aarde moet benadrukken dat het leven nu een feest kan zijn als daarbij we de toekomst niet uit het oog verliezen."

"Het is een aanzet," zegt de organisatie. "Wij willen graag dat De Dag van de Aarde uitgroeit tot een nationaal feest op diverse locaties. We brengen daarom drie keer per jaar de gratis Krant van de Aarde uit om mensen te attenderen op de waarde van de aarde en de persoonlijke bijdrage die men kan leveren om die te behouden."

www.intern-kinderhulp.org

www.dagvandeaarde.nl

 

Reacties