Internationale aanpak trachoom groot succes

20-05-2009

Deze conclusies staan te lezen in het jubileumrapport van de International Trachoma Initiative (ITI). Dit platform is in 1998 -als uitvloeisel van een WHO-conferentie in 1996- tot stand gekomen op initiatief van fabrikant Pfizer en The Edna McConnell Clark Foundation. Sindsdien zijn er twee belangrijke doorbraken gerealiseerd:

  • Introductie van de 'SAFE'-strategie;
  • Het beschikbaar komen van Zithromax; een antibioticum dat gratis door Pfizer wordt verstrekt.

Trachoom
Trachoom is een chronische ontsteking van het oogvlies als gevolg van een chlamydia trachomatis infectie; een micro-organisme dat zich verspreidt wanneer men met de oogafscheiding van een besmette persoon in aanraking komt, of via overdracht door vliegen. Chronische infectie leidt tot een geïnfecteerd bovenste ooglid, dat na verloop van jaren verschrompelt. Wimpers krassen tegen het hoornvlies, wat pijn en littekens geeft op het hoornvlies. Op den duur leidt dit tot blindheid.

Trachoom treft de allerarmsten, met name vrouwen en kinderen. Trachoom komt 3x zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Trachoom is niet dodelijk, maar het doodt wel de hoop. Trachoom leidt tot: ongemak, pijn, blindheid, afhankelijkheid, armoede. Kinderen met trachoom maken hun school niet af. Vanwege het besmettingsgevaar via persoonlijk contact, raakt trachoom complete families en gemeenschappen.

'SAFE'-strategie
SAFE staat voor: Surgery, Antibiotics, Face-washing en Environmental change. Hiermee wordt de oogziekte trachoom op alle fronten effectief bestreden.
  • Trachoom in een vergevorderd stadium is met een ooglidoperatie te behandelen;
  • Trachoom in vroegtijdig stadium kan met een antibioticum een halt worden toegeroepen;
  • Voorlichting over persoonlijke hygiëne vermindert de kans op verspreiding van de ziekte;
  • Toegang tot schoon water en betere sanitatie leidt tot minder besmettingen.

Succesverhalen
Marokko. Vijftien jaar geleden had 46% van de bevolking van zuidoost Marokko een vorm van trachoom. Nu heeft nog slechts 5% van alle kinderen een actieve vorm van trachoom en 0,1% van de volwassenen heeft een ooglidoperatie nodig. Marokko is daarmee het land waar blindheid door trachoom het snelst is gereduceerd. Binnenkort zal de WHO trachoom schrappen van de lijst van volksziekten in Marokko.

Ghana. Hier zal in 2010 trachoom niet meer als volksziekte worden aangemerkt. Het aantal trachoomgevallen bij kinderen is gedaald van 16% tot ver onder de 5%; de norm die de WHO hanteert om een ziekte als volksziekte te beoordelen.

Vanuit Vietnam, Nepal en Ethiopië worden soortgelijke successen gemeld.

Niet opgeven
Ondanks de hoopvolle ontwikkelingen, is er nog veel werk te doen. Trachoom komt voor in 56 landen, terwijl de ITI actief is in 18 landen. Dat betekent dat er nog 38 landen bereikt moeten worden met de 'SAFE'-strategie. Vele miljoenen mensen hebben een ooglidoperatie of antibiotica nodig om blindheid te voorkomen. De toewijding van vele hulporganisaties, zoals Dark & Light Blind Care, blijft nodig om het doel te halen: uitbanning van vermijdbare blindheid vóór het jaar 2020.

Dark & Light Blind Care
Dark & Light Blind Care is een Nederlandse hulporganisatie met ruim 40 projecten in twaalf landen in Afrika en Azië. Projecten die zich specifiek richten op de bestrijding van trachoom worden uitgevoerd in Zuid-Soedan en Ethiopië.

Citaat
"Very few diseases have been eliminated in the history of humankind. It is now realistic to hope that trachoma can and will be eliminated within our lifetimes."
(citaat Robert L. Mallett, chairman of ITI Board)

Het volledige rapport van de ITI is hier te downloaden.

Reacties