Indiase Premier Manmohan Singh:‘’Maak binnen zes maanden een eind aan handmatig poepruimen’’

17-06-2011 Bron: LIW

 

Zwarte vlek

Manmohan Singh zei vandaag: 'Een van de zwartste vlekken van ons ontwikkelingsproces is dat zelfs na 64 jaar onafhankelijkheid, we nog steeds de afschuwelijke praktijk van het handmatig poepruimen hebben. Vandaag wil ik dat u belooft dat deze plaag de komende zes maanden in alle hoeken van onze samenleving wordt uitgebannen. Het omzetten van droge toiletten [in watertoiletten] moet nu eens voorgoed afgerond worden.'

De Indiase Premier liet weten dat een groep experts nu bezig is een nieuwe wet te formuleren die na consultatie van de deelstaten en andere belanghebbenden aan het parlement zal worden voorgelegd. De bestaande wet tegen het handmatig poepruimen is 18 jaar oud.

Nieuwe wet aangekondigd

De Nationale Adviesraad onder leiding van Sonia Gandhi had op 9 juni jl. gepleit voor een nieuwe wet om het handmatig poepruimen uit te bannen.[2] De aanbevelingen zijn mede het resultaat van een in kracht toenemende landelijke protestbeweging van de ruim een miljoen poepruimers die eisten dat zij zouden worden ondersteund om het smerige beroep vaarwel te zeggen.[3] Wettelijk was dat al verplicht maar het gebeurde niet. Deze protestbeweging eindigde eind 2010 met een mars op New Delhi en de dreiging om terug te komen als er geen actie zou worden ondernomen.

De Nationale Adviesraad wil nu een nieuwe wet met de volgende bepalingen:

- Onmiddellijke vernietiging van de droge toiletten en rehabilitatie van degenen die dit werk verrichten. Voor degenen die in de riolen en bij de spoorwegen poepruimen mag de rehabilitatie maximaal 5 jaar duren nadat de wet van kracht wordt.

- Binnen drie maanden moet worden gezorgd voor een andere vorm van levensonderhoud. Daarnaast komt er huisvesting beschikbaar en 12 jaar gratis onderwijs voor de kinderen van poepruimers.

- Voor riool- en spoorwegwerkers moet de oplossing komen van technologische veranderingen die hun beroep waardig en veilig maken.

- De garantie dat niemand die poep ruimt als de nieuwe wet van kracht wordt, ontslagen zal worden. Deze mensen wordt een nieuwe reguliere baan aangeboden.

Het Dalit Netwerk Nederland is verheugd over de belofte van de Indiase Premier maar zal, afgaand op de ervaringen van haar partnerorganisaties in India, actief volgen of de beloften - die al vaker zijn gedaan - nu daadwerkelijk worden waargemaakt.

Nadere informatie: Gerard Oonk; g.oonk@indianet.nl; www.dalits.nl[1] Zie: http://www.hindustantimes.com/india-news/newdelhi/End-manual-scavenging-in-six-months-PM/Article1-710423.aspx

[2] Zie: http://www.hindu.com/2011/06/17/stories/2011061760840700.htm

[3] Zie: http://www.dalits.nl/poepruimen.html

 

Reacties