IKV- brochure: 'Srebrenica. De genocide die niet werd voorkomen'

05-04-2002
Door: OneWorld
Bron: IKV/Hivos

-'Dutchbat reageerde niet alert: evacuatie werd deportatie'
-'Nederlandse regering verzuimde om de 'lotsverbondenheid' met de Moslims concreet in te vullen'
-'Een parlementaire enquête over Srebrenica is noodzakelijk'

Op 11 juli 1995 viel de enclave Srebrenica, een safe area van de VN, in handen van de Bosnische Serviërs. In de dagen die volgden, werden meer dan 7.500 Moslimmannen en -jongens vermoord. Het IKV is van mening dat er zeker drie momenten waren waarop een ander optreden van Dutchbat en de Nederlandse regering mogelijk was geweest. "Er waren alternatieven mogelijk die, indien gekozen, wel eens tot een geheel andere uitkomst hadden kunnen leiden: minder gruwelijk, geen genocide."

In de komende weken zal het IKV een aantal activiteiten organiseren om de conclusies van de brochure te presenteren en het publieke en politieke debat te bevorderen. Van 6 tot en met 12 april zal een delegatie van vijf overlevenden op uitnodiging van het IKV Nederland bezoeken; zij zullen, op 10 april, ook aanwezig zijn bij de presentatie van het NIOD-rapport over Srebrenica.

Hivos ondersteunt vredes- en democratiseringsinitiatieven van het IKV en lokale partners in Bosnië-Herzegovina. Daarnaast probeert Hivos beleid in Nederland en Bosnië-Herzegovina te beïnvloeden. Hivos financiert de publicatie van het Srebrenica-dossier, dat verschijnt in het Nederlands, Engels en Bosnisch. De brochure "Srebrenica. De genocide die niet werd voorkomen" is te vinden op de website van het IKV: www.ikv.nl/srebrenica

Voor meer informatie:
IKV-secretariaat, Dion van den Berg,
tel.: 070-3507100 / 06-29541771,
dvandenberg@ikv.nl,
of Marjan Lucas 06-25024357, mlucas@ikv.nl

IKV
IKV Srebrenica pagina
IKV Srebrenica pagina

Reacties