Guantanamo gevangenen in hongerstaking (JFW)

23-07-2005

De gedetineerden, waaronder ongeveer 500 Al-Qaida en Taliban verdachten die worden vastgehouden in de Amerikaanse marinebasis, hebben ongeveer 9 maaltijden geweigerd, heeft een speciale eenheid in Guantanamo donderdag gezegd in een verklaring.
Procureurs van enige gedetineerden zeiden dat Guantanamo gevangenen een hongerstaking hadden gepland aan het einde van juni om hun frustratie te uiten over "hun oneindige gevangenschap en de onmenselijke omstandigheden in Guantanamo," zei het in New-York gevestigde Center for Constitutional Rights (CCR), het centrum voor grondwettelijke rechten.

Mensenrechtenorganisaties hebben de VS herhaaldelijk bekritiseerd over de oneindige gevangenname van de verdachten in het Guantanamo gevangenkamp, welke in januari 2002 op de basis was geopend. Voormalige gevangenen zeiden dat ze er werden mishandeld.Velen van de gevangenen in Guantanamo, beschuldigd voor het hebben van banden met de Al-Qaida gevechtsgroep of met het verjaagde Taliban regime in Afganistan, werden meer dan drie jaar gevangengehouden. Slechts enkelen zijn veroordeeld.Het CCR, die de onlangs openbaar gemaakte aantekeningen van procureurs die de gevangenen bezochten citeerden, zei dat de hongerstaking een "vredelievende, geweldloze staking was totdat de eisen zijn ingewilligd" en roept om "uithongering tot de dood."

Amerikaanse legerofficieren zeiden dat gedetineerden die voedsel weigerden medische hulp werd geboden inclusief vochttoediening, water, de sportdrank Getorade, het voedselsupplement Ensure en ziekenhuisopname als dit nodig is.
"Er zijn indicaties dat dit een tijdelijke inspanning is van enkele gedetineerden om te protesteren tegen hun continue gevangenhouding," zeiden ze in een verklaring.
Het CCR, die de gevangenen van Guantanamo helpt vertegenwoordigen, zei dat de hongerstakers ook van plan zijn de douches en recreatietijd te boycottenen enkelen zullen weigeren kleding te dragen.

De gevangenen eisen schoon voedsel en water, betere medische zorg, meer toegang tot zonlicht, contact met familieleden, meer respect voor hun geloof - inclusief een einde aan de ontering van de Koran - en eerlijke processen met passende wetsvertegenwoordiging, alvolgens de verklaring van het CCR.

"Ze zitten al jarenlang vast in een rechtsstelsel zonder eerlijk proces en zonder definitief antwoord op hun gerechtelijke status," zei adjunctdirecteur van het CCR, Barbara Olshansky. "Al vanaf het begin heeft de regering hun waardigheid waar elk mens recht op heeft ontnomen."

De Amerikaanse regering heeft meer dan 200 gedetineerden bevrijd uit Guantanamo, sommigen waren verplaatst naar gevangenissen in hun eigen land.

Website Justice For The World

Reacties