Goedkoop kippenvlees voor de armen

23-01-2007
Door: viceversa

Afrikanen kunnen inderdaad tegen lage prijzen kippendelen kopen uit Europa. Kipdelen zoals de pootjes, vleugeltjes en nekjes worden in Europa nauwelijks verkocht en meer gezien als afval. Boeren in Europa verdienen al zoveel aan de kipfilets dat de overige kippendelen tegen zeer lage prijzen naar Afrika kunnen worden geëxporteerd.

 

Je zou denken dat het prettig is dat iedereen in Kameroen goedkoop kip kan eten. Maar de goedkope kip vernietigt de eigen kippenindustrie in Kameroen. De kippenboeren kunnen namelijk niet concurreren met de prijzen van de Europese kip.

 

Dit kippenverhaal werpt een licht op de oneerlijke handelsrelaties tussen Europa en Afrika. Het laat duidelijk zien wat de mogelijke bedreigingen zijn van de geplande Economic Partnership Agreements (EPA's) tussen de Europese Unie aan de ene kant en de Afrikaanse en Caribische landen en de landen in de Stille Zuidzee (ACS-landen) aan de andere kant.

 

De onderhandelingen rond de EPA's moeten leiden tot het wegnemen van alle importtarieven op handelsproducten die Europa en deze ontwikkelingslanden met elkaar verhandelen. EPA's zijn gebaseerd op wederkerigheid, oftewel gelijkwaardigheid. Dat lijkt heel mooi, maar voor ontwikkelingslanden vaak niet haalbaar. Want het betekent dat ook ontwikkelingslanden hun importtarieven drastisch moeten verlagen, met als gevolg dat Nederlandse en Europese producten zoals goedkoop kippenvlees, makkelijk verkocht kunnen worden in ontwikkelingslanden. De lokale boeren kunnen dan niet op tegen de lage prijzen uit Europa en gaan failliet.

 

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO is het daar niet mee eens en voert samen met haar partners campagne tegen EPA's. Tijdens het Wereld Sociaal Forum organiseren zij workshops om iedereen op de hoogte te brengen van de keerzijdes van vrijhandel.

 

Bekijk hier het filmpje over de kippendeeltjes. Voor meer informatie kijk op www.vrijhandelvoorbij.nl

 

lokaalmondiaal en onzeWereld brengen samen regelmatig een WSF-journaal. Deze videojournaals zijn te vinden op de websites  van lokaalmondiaal, onzeWereld en op Globalisering.com.

 

onzeWereld en lokaalmondiaal maken deze videojournaals met steun van ICCO.

Reacties