Gezondheid en de Muur: Mensenrechten en Kunst

14-02-2005

Vanaf juni 2002 heeft de bouw van de Muur nieuwe problemen, zoals fragmentatie en isolatie van de Palestijnse gezondheidszorg veroorzaakt.

Feiten
Als de Muur voltooid is, zal hij 622 kilometer lang zijn, twee keer de lengte van de Green Line. Er is al 255 kilometer gerealiseerd of wordt binnenkort opgeleverd. 85% van de geplande Muur dringt binnen in de gebieden van de West Bank. - 93.200 Palestijnen wonen in gebieden tussen de Muur en de Green Line. - 32,7 % van de dorpen in de West Bank zullen geen toegang hebben tot de gezondheidszorg in de regio wanneer de Muur is voltooid. Dit aantal zal stijgen tot 80.7 % in de enclaves. - 10.000 chronische patiënten hebben geen toegang tot de basisgezondheidszorg. 117.600 zwangere vrouwen, waarvan 17.640 zwangerschappen zijn met een hoger risico, kunnen problemen krijgen doordat zij geen toegang hebben tot gezondheidszorg. 133.000 kinderen, jonger dan 5 jaar, krijgen niet of niet op tijd hun noodzakelijke vaccinaties. - 26 lokale klinieken zijn inmiddels afgesloten van de Palestijnse gezondheidszorg. Bij de voltooiing van de Muur zal dit aantal stijgen naar 71 op een totaal van 500 klinieken in de West Bank. 52 % van de artsen die werken in deze klinieken lopen op weg naar hun werk vertraging op, als ze hun werk al kunnen bereiken. De Muur lijkt het meest definitieve en meest zichtbare gedeelte van een netwerk van obstakels waarin het recht van leven en de bewegingsvrijheid van de Palestijnen zowel fysiek als administratief wordt beperkt. De Muur is niet in overeenstemming met de Green Line en dringt binnen in de West Bank. De muur heeft gevolgen voor de gezondheidszorg. Het overtreedt zowel het Internationale Humanitaire Recht als de Mensenrechten.

De voorzitters van de drie organisaties, Dr. Françoise Jeanson, Dr. Ruchama Marton en M. Younis Al Khatib presenteren tijdens twee persconferenties het gezamenlijke standpunt, de posities en daarnaast zullen ze vragen beantwoorden. De eerste persconferentie vindt plaats op 14 februari in 2005, om 10.00 uur, Beit Sokolov, 4 Kaplan Street en de tweede in Ramallah op 15 februari 2005, om 10.00 uur, in het Best Eastern hotel, Al-Ersal Street, Al-Bireh. Médecins du Monde zal ook het rapport bespreken: The Ultimate Barrier: Impact of the Wall on the Palestinian healthcare system. Dit rapport is gebaseerd op 83 getuigenissen verzameld door hulpverlening van medische staf aan patiënten in het veld.

Om een groot publiek te bereiken met deze campagne hebben de organisaties samengewerkt met 14 vooraanstaande Palestijnse en Israëlische kunstenaars om een bundel met kunstwerken over het onderwerp samen te stellen. De curators van dit project zijn de heer Miki Kratsman, Israëlisch fotograaf en de heer Amer Derbas een Palestijnse fotograaf en kunstschilder. De bundel toont op een expressionistische wijze hoe de kunstenaars de Muur zien. Op 17 februari zullen bundels met kunstwerken worden gepubliceerd in de krant Ha'Ir uit Tel Aviv en de Palestijnse krant Al-Quds. Daarna zullen de kunstwerken in de vorm van een tentoonstelling door Europa reizen.

Kijk naar de campagne op: www.healthandwall.org
Lees het rapport: The Ultimate Barrier: Impact of the Wall on the Palestinian healthcare system.

Pers contact
Médecins du Monde Jerusalem, Laure Weisgerber: +972577270229, +97225826660
Dokters van de Wereld in Nederland, Anna Miranda Scholten 020 4652866

Dokters van de Wereld Health and Wall project

Reacties