Free Voice en BNR helpen nieuwsradiostations in Haïti

21-01-2010

Waar is er hulp? Hoe vind ik vermiste familieleden? Wat gaat er gebeuren? Wie gaat ons helpen? Radiostations zijn op dit soort momenten als informatiebron onontbeerlijk. De eerste stap is met lapmiddelen de uitzendingen zo snel mogelijk te hervatten. Een tweede stap is om voor de stations een duurzame oplossing te bieden, door studio's te herbouwen en redacties te steunen in hun werk.

 

"Wat wij vanzelfsprekend vinden, een goed functionerende nieuws-flow, heeft elders in de wereld continu aandacht nodig. Haïti worstelde hier als jonge democratie sowieso al mee en daar komt nu de aardbeving overheen. We gaan onze collega's daar helpen om hun zender weer on air te krijgen," aldus BNR-hoofdredacteur Paul van Gessel.

 

 "Free Voice heeft eerder bij natuurrampen lokale media geholpen, zoals in Atjeh na de tsunami en in Peru na de aardbeving van 2007. Toen hebben we ook gezien dat nieuws cruciaal is in noodsituaties en de tijd daarna bij de wederopbouw. In die situaties kan niemand zonder nieuws. Nieuws helpt," zegt Kenneth van Toll, adjunct-directeur Free Voice.

 

BNR neemt dit initiatief omdat het als onafhankelijke nieuwsorganisatie graag specifiek wil bijdragen aan de opbouw van nieuwsvoorzieningen in Haïti. Free Voice is de juiste partner daarvoor, omdat zij al vaker media in noodsituaties heeft geholpen en een wereldwijd netwerk heeft.

 

In samenspraak met internationale organisaties die media helpen, wordt het geld van BNR en Free Voice besteed om de informatievoorziening zo snel mogelijk weer adequaat te laten functioneren.

www.freevoice.nl

www.bnr.nl

Reacties