'Eén miljard euro voor één miljard mensen'

19-11-2008
Door: Hivos

Het doel van de bijeenkomst is om aandacht en geld te vragen voor landbouw en microfinanciering in ontwikkelingslanden. 'Eén miljard euro voor één miljard mensen in arme landen is niet teveel gevraagd,' zegt Berman. 'De voedselcrisis is van de voorpagina's verdwenen maar de honger in de wereld neemt nog steeds toe. Zeker één miljard mensen weten niet of ze de volgende dag zullen eten. Europa kan voor een doorbraak zorgen, met één miljard euro voor boeren in ontwikkelingslanden. Geef hen de kans hun eigen productie snel te verhogen.'

Hivos vindt het belangrijk dat er extra geld beschikbaar komt. Dit geld zou ten goede moeten komen aan kleine boeren, boerenorganisaties en duurzame initiatieven. Een goed voorbeeld van een boerenorganisatie die dergelijke steun verdient is Hivos-partnerorganisatie Olipa Odes in Mozambique. Olipa Odes geeft vrouwen en mannen in rurale gemeenschappen toegang tot markten, kredieten en tot informatie en draagt daarmee bij aan directe armoedebestrijding.

De dag na de veiling, op vrijdag 21 november, neemt de Europese Unie een politiek besluit over het plan om één miljard euro te bestemmen voor boeren in ontwikkelingslanden. Dit plan is het voornaamste punt van strijd tussen het Europees parlement en de Raad van Europese ministers van Financiën bij de onderhandelingen over de EU-begroting voor 2009. Met dat geld wordt de landbouw in ontwikkelingslanden ondersteund en krijgen boeren betere toegang tot krediet, zowel via de Verenigde Naties (VN) als via lokale organisaties. Daarmee wordt een sterke impuls gegeven aan de landbouw.

Nederland ondersteunt het Europese initiatief. Wereldwijde solidariteit is hard nodig in deze tijd van financiële crisis en torenhoge voedselprijzen.

Kom ook op donderdag 20 november om 16.30 uur naar Nieuwspoort in Den Haag!

Reacties