Dodô, van sloppenkind tot surfleraar

01-10-2008

De sportleraar Dodô heeft het ver geschopt en dat is zijn boodschap voor de buurtkinderen die hij lesgeeft. "Alles begint met je eigen idee. Wat wil jij bereiken? Als je blijft geloven in jezelf, komen de kansen vanzelf. Vergelijk het met surfen: Kijk goed naar de golven en als die ene goede golf komt, moet je hem grijpen!"

 

Het idee dat Dodô's leven een andere richting gaf, ontstond op zijn 18e. Als fanatiek surfer droomde hij van een surfschool voor kinderen in de sloppenwijken. Zodat de kinderen van de straat zouden zijn en ze konden leren hoe ze toeristen surfles kunnen geven. Waarmee ze hun eigen geld kunnen verdienen. Zijn droom werd werkelijkheid: samen met Onno Raadsen, oprichter van de Nederlandse stichting Todos, en de lokale sportontwikkelingsorganisatie ARCA heeft Dodô in 1999 een surfschool opgericht in zijn geboorteplaats Fortaleza.  

 

Springplank 

Maar het effect van sport gaat veel verder dan het bieden van afleiding en de kans om wat extra geld te verdienen. Dodô: "Het gaat er niet om kinderen op te leiden tot (top)sporter. Sport geeft zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Sport is een springplank naar een betere toekomst, ook als die buiten de sport ligt."

 

Dodô studeert tot en met februari aan de Academie voor Lichamelijke Opleiding in Amsterdam. Zijn uitwisselingsstage is mogelijk gemaakt door Stichting Todos, Toekomst door Sport, die de surfschool van Dodo ondersteunt. Todos werkt sinds 1999 samen met ARCA, een lokale organisatie die de surfschool en ander sportontwikkelingswerk heeft opgezet in sloppenwijken van de badplaats Fortaleza.

 

Todos en de kracht van sport

Stichting Todos maakt via sport en spel Nederlandse jongeren bewust van het leven van hun leeftijdgenoten in sloppenwijken. Met een speels educatief programma stimuleert Todos jongeren zelf iets te doen aan het grote verschil tussen arm en rijke landen: door geld in te zamelen of door eerlijke producten te kopen.

 

In de sloppenwijken van de Braziliaanse badplaats Fortaleza ondersteunt Todos sportontwikkelingswerk voor jongeren: door sport en spel bouwen ze spelenderwijs aan hun eigen ontwikkeling en aan een betere toekomst. De sportlessen zijn onderdeel van een breder programma voor persoonlijke ontwikkeling van jongeren en de bevordering van sociale cohesie in de buurt.Todos werkt hierbij samen met haar partnerorganisatie ARCA. Samen hebben zij ook een surfschool opgezet, waar jongeren worden opgeleid tot surfinstructeur.

www.todos.nl

 

Voor de pers

Als je Dodô wilt interviewen of als je meer wilt weten over het sportontwikkelingswerk van Todos in Brazilië, neem dan contact op met Berendien Bos of Marleen Zwartkruis (020 4082244).

www.todos.nl

Bekijk op Youtube het sportontwikkelingswerk op de surfschool in Fortaleza.

Reacties