Cubaanse ‘Damas de Blanco’ bedreigd na CNV-actie

23-03-2005

De Cubaanse Damas de Blanco komen sinds twee jaar iedere zondagochtend bijeen bij de kerk van Santa Rita. Tijdens de misviering bidden zij voor de vrijlating van hun gevangen familieleden die in april 2003 werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 tot 28 jaar. Na de mis lopen zij een stuk, om vervolgens terug te keren naar de kerk en op de traptreden te gaan zitten om te bidden en zingen. Afgelopen zondag troffen de 'damas' echter ruim 200 vrouwen van de communistische vrouwenbond 'Federación de Mujeres Cubanas'.

Volgens berichtgeving uit Cuba liet de aanwezige politie het toe dat deze vrouwen de weg overstaken en de confrontatie opzochten met de Damas de Blanco. Jacobs: "Elisabeth Pruneda Balmaseda, de vrouw van vakbondsleider Pedro Pablo Alvarez, kreeg bij de actie een klap in het gezicht. Zij verloor daarbij haar bril die onmiddellijk werd vertrapt."

Toevallig
De reactie van de Cubaanse autoriteiten op het treffen tussen de damas en de regimegetrouwe vrouwenbond is bedeesd. "Ik zeg heel duidelijk dat in Cuba de straat van de revolutionairen is en van het volk. Ik begrijp de reactie van het volk tegen hen die uit zijn op provocaties", aldus de minister van Buitenlandse Zaken, Perez Roque. CNV Internationaal is echter wel geschrokken. "Afgelopen vrijdag hebben wij in Den Haag gedemonstreerd voor de vrijlating van de gevangengenomen dissidenten. Het was toen precies 2 jaar geleden dat zij werden veroordeeld. Om te verwijzen naar de tomeloze inzet van de Damas de Blanco waren de vrouwen die aan de demonstratie meededen, gekleed in het wit. Het is dan wel erg toevallig dat juist twee dagen erna de vrouwen in Havana worden lastiggevallen."

Steunbetuiging
Deze week stuurt CNV Internationaal een steunbetuiging naar de collega's van de CUTC. Daarmee geeft de internationale CNV-afdeling gehoor aan de oproep van Elisabeth Pruneda Balmaseda om zich solidair te tonen met het lot van de Damas de Blanco.

Reacties