Cubaans vakbondsleider Pedro Pablo Álvarez vrijgelaten

18-02-2008

Alvarez is afgelopen zondagmiddag in Madrid aangekomen, samen met drie andere Cubaanse dissidenten, Alejandro González Raga, Omar Pernet, José Gabriel Ramón Castillo, die ook door de autoriteiten in Havana zijn vrijgelaten.Bijna vijf jaar hebben zij onder slechte omstandigheden doorgebracht in de cel. In Madrid zijn zij opgevangen door het  Rode Kruis voor de nodig medische zorg.

 

Nog 55 dissidenten vast
CNV-voorzitter René Paas reageert verheugd, maar maakt zich zorgen om de gezondheid van Alvarez: "hij heeft zoveel aandoeningen, dat zijn leven in vrijheid nog steeds heel erg zwaar zal zijn. Toch is het prachtig nieuws dat Alvarez geen 25 jaar hoeft door te brengen in mensonterende omstandigheden. Op dit moment zitten nog 55 dissidenten vast. "Het blijft dus zaak om ook de situatie van deze mensen onder de aandacht te brengen', benadrukt Paas.


Fidel stopt

Nu dinsdag 19 februari is bekendgemaakt dat  Fidel Castro stopt is de grote vraag hoe het verder zal gaan in Cuba. Aanstaande zondag 24 februari kiest het  Cubaanse parlement een nieuw staatshoofd. Het is niet bekend of de 76-jarige Raúl zijn broer zal opvolgen of dat iemand van een jongere generatie aan de macht komt.

 

Nieuwe kansen voor vakbondsorganisatie CUTC
"Hopelijk gaat er een nieuwe wind waaien met meer respect voor mensenrechten, waaronder die van vakbondsmensen. Het CNV zal het vakbondswerk van partnerorganisatie CUTC daarom blijven ondersteunen, aldus de CNV-voorzitter."

Vakbondsorganisatie CUTC spreekt in een reactie gelukwensen uit naar Pedro Pablo en zijn familie. Voor zover mogelijk zijn de mensen van de CUTC ook tijdens de gevangenschap van hun algemeen secretaris actief gebleven met het onafhankelijk vakbondswerk, waar Pedro Pablo zich voor zijn arrestatie met hart en ziel voor inzette. In ruim de helft van de provincies van Cuba zijn er bestuurders en kaderleden actief. 

 

Wie zijn deze vier vrijgelaten mensenrechtenactivisten?

  • González Raga van de christelijke bevrijdingsbeweging Movimiento Cristiano Liberación (MCL), zat een gevangenisstraf uit van 14 jaar in de gevangenis Kilómetro 7 bij Camagüey.
  • Omar Pernet van de nationale mensenrechtenbeweging Movimiento Nacional de Derechos Humanos 'Mario Manuel de la Peña', veroordeeld tot 25 jaar;
  • Pedro Pablo Alvarez, voorzitter van de vrije onafhankelijke vakbond CUTC (Consejo Unitario de Trabajadores) had ook 25 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.
  • José Gabriel Ramón Castillo, directeur van het onafhankelijke Instituto Cultura y Democracia was tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld en zat in de Boniato-gevangenis van Santiago de Cuba.

De Cubaanse autoriteiten hebben aangekondigd nog drie andere personen vrij te zullen laten. Hun namen zijn nog niet bekend gemaakt.

 

Van de oorspronkelijke Groep van 75 die in maart 2003 gevangengenomen zijn, zitten nu nog steeds 55 journalisten, vakbondsmensen en wetenschappers vast in Cuba.

 

Reactie CNV-voorzitter René Paas

 

Nieuws van CNV Internationaal

Lees ook de reactie van CNV-voorzitter René Paas

 

Meer nieuws van CNV Internationaal

Reacties