Crime passionnel of crime culturel? Expertmeeting en debat over Eerwraak

17-03-2005

Expertmeeting met onder andere een lezing van internationaal expert Dr Amani M. Awwad, (hoogleraar sociologie en onderzoeker Eerwraak, State University New York) en deelname van Marq Wijngaarden (advocaat en voorzitter van de Coornhert Liga). Gespreksleiding: Carin Prins.
Debat met o.a. Gerard Spong (advocaat), Willem Timmer (landelijk coördinator eerwraak/ politie Haaglanden), Emine Bozkurt (Europarlementariër voor de PVDA en rapporteur vrouwenrechten voor het Europees Parlement), Jörgen Raymann (cabaretier) - leest een column voor van Mehmet Ulger (journalist), over de verschillende definities van eerwraak. Gespreksleiding: Harmke Pijpers.

Al jaren probeert Nederland een standpunt in te nemen als het gaat om eerwraak en recht. In de politiek, wetenschap en justitie is men er niet uit hoe eerwraak beoordeeld en bestreden moet worden. Justitie vraagt zich af of het hier gaat om een crime passionnel of crime culturel. De wetenschap stelt zichzelf de vraag of dit een 'gewone' moord is of een moord waar de rechtspraak culturele motieven moet laten meewegen.
De politiek is naarstig op zoek naar een methode om het fenomeen te bestrijden. Er is steeds meer druk op minister Piet Hein Donner van Justitie om meer te doen tegen eerwraak. Hirsi Ali verwijt minister Donner, het Openbaar Ministerie en haar collega's in de Tweede Kamer gebrek aan daadkracht bij dit onderwerp. Maar zal de juiste rechtspraak helpen om het fenomeen op te lossen? Wat gebeurt er in andere Europese landen om eerwraak te bestrijden? En hoe gaat het met eerwraak in niet-westerse landen? Zal het Nederland en de slachtoffers van eerwraak helpen als het gepraat wordt afgerond en er duidelijke wetgeving en vervolging komt?

Op 6 april vindt er overdag van 10.00 tot 16.00 uur een besloten expertmeeting plaats voor (beleids)medewerkers uit de politiek, wetenschap en justitie. Locatie: Mauritszaal, Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Mauritskade 63, Amsterdam.
's Avonds is er van 20.30 tot 22.00 uur een publieksdebat. Locatie: Tropentheater, Kleine Zaal: Linnaeusstraat 2.

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Free Me Productions en het NCDO. Kijk voor meer informatie op www.tropentheater.nl

Tropentheater

Reacties