Conferentie over de gevolgen van GMO's

05-04-2002
Door: OneWorld
Bron: Hivos/FoEI

De introductie van biotechnologische toepassingen heeft fundamentele gevolgen voor de landbouw overal ter wereld. De grotere controle door multinationals die ermee gepaard gaat, vormt een bedreiging voor zowel de rechten van boeren als de biodiversiteit. Aansprakelijkheid en patenten (TRIPS) zijn de kernfactoren die bepalen naar welke kant de balans doorslaat: naar belangen multinationals of naar die van de boeren.

Toekomst
Tijdens de conferentie kijken verschillende sprekers vooruit naar de toekomst. Wat is de betekenis van recente ontwikkelingen op het gebied van patenten en aansprakelijkheid? Percy Schmeiser, een Candese landbouwer verwikkeld in een juridische strijd met Monsanto, vertelt over zijn ervaringen rond patenten en GMO's. Maria Luisa Ramos (FOBOMADE, Bolivia) stelt de bedreiging van de Boliviaanse biodiversiteit aan de orde. Claudia Schmitt (Centro Ecologico, Brazilië) gaat in op de strijd van lokale organisaties tegen de introductie van GMO's. En de Indiase wetenschapper Vandana Shiva plaats aansprakelijkheid en patenten in het juiste perspectief.
'Biopiraterij'
Op de dag van de conferentie beleeft de documentaire 'Biopiracy' zijn debuut. De film, vervaardigd door Zimmedia en gesponsord door Hivos, geeft aan de hand van twee voorbeelden (basmati-rijst uit India en Swartzia, een medicinale boom uit Zimbabwe) commentaar op hoe TRIPS (Trade Related Intellectual Property Rights) de diefstal van genetisch materiaal in ontwikkelingslanden in de hand werken.

U kunt zich aanmelden voor het congres 'GMO's, liability and TRIPS, the struggle for farmers' rights' door een e-mail te sturen aan hivos@artifexsupport.com, o.v.v. 'farmer's rights'

Neem voor meer informatie over het programma contact op met Harrie Oppenoorth of Inez Staarink (Hivos),
telefoonnummer 070 - 376 55 00.

Hivos
FoEI
FoEI

Reacties