Calais - Kabul:Médecins du Monde vraagt de regering om af te zien van het charterproject

27-10-2009

Médecins du Monde France, die hulpacties uitvoert onder de Afghanen in Calais en al meer dan 20 jaar in Afghanistan, vraagt de Franse regering om af te zien van dit project.

 

In Calais constateren onze medewerkers alle dagen de schending van de rechten van hen die in deze regio op doortocht zijn en hun ontoereikende toegang tot gezondheidszorg, terwijl zij als gevolg van de mensonwaardige leefomstandigheden ernstige gezondheidsproblemen hebben die onmiddellijk specifieke hulpverlening vereisen.

 

De veiligheidssituatie In Kabul is ernstig verslechterd. Door de verheviging en uitbreiding van het conflict, stijgt het aantal burgerslachtoffers voortdurend. In de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal burgerslachtoffers met 24% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit dwingt de bevolking om hun geboortegrond te verlaten en de vluchtelingenkampen verder te vergroten.

 

Hoe kan in deze omstandigheden serieus worden verwacht dat de door Frankrijk uitgewezen Afghanen veilig kunnen worden teruggezonden en kunnen rekenen op hulp voor hun hervestiging, zoals beloofd door de Franse minister?

 

Hier en in Afghanistan wordt hetzelfde geconstateerd. De Afghanen zijn in gevaar; zij verdienen een speciale en waardige bescherming die hun eigen land momenteel niet kan verstrekken.

Reacties