Café Globaal: China aan de tand gevoeld

12-03-2008

Onze T-shirts zijn zo goedkoop omdat Chinese arbeiders lange dagen maken voor lage lonen en geen vakbonden hebben. Gaat die situatie veranderen? En welke krachten gaan daar voor zorgen. Wat is de positie van werknemers, burgers, journalisten, gelovigen, vakbonden enz.  

Er zijn mensenrechtenschendingen in China, maar waaruit bestaan die precies, hoe erg is het  en welke veranderingen vinden plaats?

Vanuit diverse invalshoeken zal het hierover gaan, met 3 sprekers en twee speciale gasten.

Sprekers zullen zijn: Jan van der Putten (bekend Volkskrant-journalist en China-kenner), Annie van Weezel (beleidsmedewerker Internationale en Europese Zaken van de FNV) en Hans van Hartevelt (China-adviseur en romanschrijver).

De speciale gasten zijn Amnesty ivm de mensenrechten en Bjorn Borgers, die betrokken is bij het Noord-Holland Paviljoen in Qingdao. Hoe gaat de provincie bij deze handelsmissie om met mensenrechten problemen?

 

Voor de pauze komen onderwerpen aan bod die wat dichter bij huis liggen.

Advocaat Heukels van de Haarlemse Jacht Club zal vertellen van de moeizame weg naar een nieuwe plek. Die is nodig geworden door de aanleg van de Schoterbrug, maar hoewel die brug al volop in aanbouw is, is er nog geen akkoord met de gemeente over een nieuwe plek voor de HJC.

Egbert Wever van VD AMOK over de onafhankelijkheid van Kosovo. Er valt heel veel aan te merken op de gang van zaken die leidde tot deze ontknoping en het verdient zeker geen schoonheidsprijs. Wat gaat er gebeuren met de 200000 Servische vluchtelingen uit Kosovo?

Defence for Children International is een onafhankelijke wereldwijde organisatie die opkomt voor de belangen van kinderen. Jan Pieter Kleiburg van de organisatie in Nederland spreekt over de situatie voor kinderen in China en in Nederland.

 

Dik Bol van de Stedenband Haarlem-Mutare spreekt over de verkiezingen in Zimbabwe die 29 maart zullen plaatsvinden. Robert Mugabe heeft twee sterke tegenkandidaten, zijn vroegere minister van Financiën Simba Makoni (inmiddels geroyeerd door de Zanu) en Morgan Tsvangirai van de MDC. Inmiddels is de inflatie opgelopen boven de 100.000% en heeft afgelopen weekend Mugabe een wet ondertekend waarin buitenlandse ondernemingen het meerderheidsbelang in hun onderneming aan zwarte investeerders moeten overdoen. Zal de Zanu-pf in deze instortende economie Robert Mugabe toestaan zichzelf te laten herverkiezen? Wat betekent dit alles voor de stedenband Haarlem-Mutare?

 

Redactielid, en Houtfestival- programmeur, Arno Duivestein verzorgt een maandelijkse muziekrubriek, met luistervoorbeelden.

 

De column: wordt verzorgd door Jeanette Eversen, hoofdredacteur van Colorfull Magazine, een twee maandelijkse glossy voor (multiculturele) vrouwen. In het volgende nummer besteed ze aandacht aan China en ook in de column zal ze daar aandacht aan geven. Het blad wordt uitgegeven in Haarlem.

 

Natuurlijk is Fredie's bende weer present met de muziek heeft zij weer haar speciaal op de avond toegeschreven lied voor u in petto.

 

Geen poezie ditmaal, maar wel literatuur. We hebben tenslotte een romanschrijver in het China-debat zitten, Hans Hartevelt. Hij leest enkele verhaalfragmenten uit Op zijn Chinees, de 'verhalenroman' waarmee hij in 1997 debuteerde.

 

De maaltijd is Chinees, verzorgd door Chinees restaurant De Draak, uiteraard. De prijs is 7 euro. Graag tevoren opgeven (tel 542 3540).

 

Plaats: Pletterij, de grote zaal van het Mondiaal Centrum, Lange Herenvest 122, Haarlem.

Tijd: woensdag 19 maart, 17-20 uur, toegang gratis. Voor en na afloop, vanaf 16.30, tot 20.30 uur, muziek met dj en een drankje.

www.haarlem-mutare.nl

www.mondiaalcentrumhaarlem.nl

Reacties