Boer tot Boer - de stem van Ile à Morphil

09-07-2008
Door: Agriterra

Begin jaren '70 slaat de Sahelramp hard toe op het Senegalese eiland, Ile à Morphil. Nederland gaat over tot het verstrekken van noodhulp. Noodhulp wordt al snel structurele hulp en dit resulteerde in de aanleg van een irrigatieproject waarbij honderden hectares land in cultuur worden gebracht. Vele miljoenen euro's later blijken de irrigatiepercelen nauwelijks te worden gebruikt en staat de gedoneerde zware machinerie werkeloos te roesten in de zon. "Het project werd namelijk niet ingebed in de lokale cultuur", aldus Yero Hameth Diallo, oud-minister van veeteelt en afkomstig uit het gebied.

 

Ontwikkelingseconoom Ton de Wit wordt in 1996 aangesteld om het failliet verklaarde project af te sluiten. Hij wil de bevolking niet aan haar lot overlaten en brengt de boerenorganisaties uit het gebied in contact met de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Sinds 1999 ondersteunt Agriterra, de Nederlandse organisatie voor agrarische ontwikkelingssamenwerking, deze samenwerking met advies en financiële middelen. De twee boerenorganisaties op Ile à Morphil zijn naar het model van de LLTB ingericht. Dankzij de LLTB en Agriterra zijn het daadkrachtige organisaties geworden, die ook door de overheid serieus genomen worden. De samenwerking tussen de LLTB en de Unies op Ile à Morphil laat zien dat kennisuitwisseling tussen de Nederlandse boer(in) en zijn of haar collega werkt. 

 

De documentaire volgt het laatste bezoek van de LLTB aan de Senegalese boeren en boerinnen. In het bijzijn van de LLTB-delegatie spreekt zanger en VN-ambassadeur Baaba Maal tijdens zijn nachtelijke openluchtconcert over de noodzakelijke strijd tegen de armoede. Mooier kan het samengaan van culturele eigenheid en ontwikkeling eigenlijk niet worden verbeeld.

 

De documentaire wordt uitgezonden op GoedTV (te ontvangen via digitale kabel) op 13 juli om 21.00 uur en is daarnaast te bekijken op de website www.boertotboer.nl.

Reacties