Blair dringt bij moslimleiders aan op uitroeien extremisme (JFW)

21-07-2005

468_60b

Ongeveer 25 leden van de Britse moslim-gemeenschap kwamen afgelopen dinsdag bijeen voor een bespreking van anderhalf uur met minister president Tony Blair en oppositieleiders van de conservatieve en liberaal-democratische partijen om het onderwerp terrorisme te bespreken.

Tijdens de besprekingen zei Blair dat er overeenstemming is bereikt over een speciale eenheid van Moslimleiders die zich zullen gaan bezighouden met de ontevreden jeugd en ze weghouden bij de mensen die oproepen tot geweld.

'Er heerst een sterk verlangen naar mensen in de maatschappij die in staat zijn met de moslimgemeenschap te communiceren, in het bijzonder met jonge moslims om ze met deze slechte ideologie te confronteren en deze met behulp van woord en wederwoord te bestrijden', zei hij. Een van de Islamitische deelnemers, politicus Shahid Malik van Blair's besturende labor partij zei dat zijn gemeenschap klaar is het probleem op te lossen.

'Er is een belangrijke uitdaging', zei Malik. 'Ik denk dat iedereen hier deze uitdaging met beide handen wil aanpakken. Ik denk dat we inzien dat we moeten samenwerken om de boosaardige stemmen die opgaan in onze samenleving, hoe onbeduidend ook, te confronteren.'

De partijleider van de conservatieven, Michael Howard, zegt dat de Moslim-gemeenschap voor moet gaan in de strijd tegen het potentiële terrorisme binnen hun gemeenschap.

'Dat wat het meest uit deze bespreking naar voren is gekomen is de verantwoordelijkheid van de moslim-gemeenschap om zich in te zetten voor diegenen die het doelwit zijn geworden van de verspreiding van haat en woede', zei hij.

In een verwante ontwikkeling, herhaalde Blair zijn verzoek om scherpere wetten voor de uitzetting of toegangsverhindering van personen die mogelijk terroristische activiteiten beramen.

Hij sprak enkele uren nadat de burgemeester van Londen Ken Livingstone verklaarde dat een controversiële Islamitische klerk, Sjeik Youssef al-Qaradawi, zijn plannen om een bezoek te brengen aan Londen had geannuleerd. Sjeik al-Qaradawi heeft in het verleden Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israel en aanslagen op Amerikaanse burger arbeiders in Irak goedgekeurd. Bovendien is hij uitgesloten van toegang tot de VS. In de tussentijd is er ontdekt dat drie van de vier vermoedelijke bommenwerpers in Londen in het afgelopen jaar een bezoek hebben gebracht aan Pakistan. De politie verklaarde dat alle vier de bommenwerpers Islamitisch Britse burgers waren.

Een opiniepeiling in het Britse dagblad The Guardian heeft aangetoond dat tweederde van de Britse bevolking gelooft dat Blair's beslissing de Amerikaanse invasie in Irak te volgen, heeft aangezet tot het beramen van de zelfmoordaanslagen. De regering ontkent echter het verband.

Website Justice For The World

Reacties