Artsen zonder Grenzen toegang geweigerd tot crisisgebied in Ethiopië

04-09-2007

 "Er is een humanitaire crisis in de Somali-regio van Ethiopië", zegt William Robertson, landverantwoordelijke van Artsen zonder Grenzen-Nederland. "Onze teams hebben mensen behandeld die hun huizen moesten ontvluchten, en die nu proberen te overleven met weinig tot geen hulp. De mensen zijn bang, ze zitten klem tussen gewapende groepen, en zijn ook geregeld het doelwit. We roepen dringend op tot onmiddellijke toegang tot het gebied om de burgers in nood te kunnen helpen."

Artsen zonder Grenzen moest op 24 juli door gevechten evacueren. Tot dan bezochten teams de Wardher-streek met mobiele hulpposten en voerden zij een mazelenvaccinatie campagne uit. De medewerkers zagen lege en afgebrande dorpen en hoorden van talloze mensen dat ze hun huizen verplicht moesten verlaten. De teams behandelden slachtoffers van mishandeling en met kogelwonden, wat de noodzaak voor dringende medische hulp benadrukt. In juli verkende Artsen zonder Grenzen de Somali-regio. Hier zagen zij een aantal dorpen die volledig of deels verlaten waren, en dorpelingen en ontheemden die vertelden over voedseltekorten.

 "Vorige week vroegen we aan de overheid om ons 24 tot 48 uur toegang te geven, zodat we geneesmiddelen en materiaal naar het gezondheidscentrum van Fiq konden brengen dat  lijdt aan ernstige medicijntekorten", zegt Loris De Filippi, operationeel coördinator voor Artsen zonder Grenzen-België in Ethiopië. "Maar opnieuw weigerden de autoriteiten ons team naar Fiq te laten gaan."

 

Door de onveilige situatie is er groot personeelstekort in de gezondheidsinstellingen. Nu er geen geneesmiddelen komen, kan de gezondheidssituatie verder verslechteren. Nadat Artsen zonder Grenzen de regio onderzocht kon geen enkele onafhankelijke humanitaire organisatie hier hulp bieden. In de streek zijn vaak voedseltekorten, in 1992 en 2000 was Artsen zonder Grenzen getuige van ernstige hongersnoden. Humanitaire organisaties moeten onmiddellijk toegang krijgen tot het gebied, anders kunnen de consequenties op medisch- en voedingsgebied catastrofaal worden. Artsen zonder Grenzen heeft sinds 1984 ononderbroken in Ethiopië gewerkt, inclusief de Somali-regio.

Noot voor de redactie: Meer  informatie en interviewaanvragen, tevens rechtenvrije foto's: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Mireille Koeleman: telefoon 020 5208957 of 06 52625711, mireille.koeleman@amsterdam.msf.org  www.artsenzondergrenzen.nl

Reacties