‘Wend je ogen niet af van Cuba’

21-03-2005 Bron: CNV Internationaal

Het is bijna een ritueel aan het worden. Voor de derde keer organiseerde het CNV, samen met CLAT-Nederland, Amnesty International, Cuba Futuro, Glasnost in Cuba, NVJ en Pax Christi een demonstratie voor de Cubaanse ambassade in Den Haag. Om de eis voor de vrijlating van de Cubaanse dissidenten kracht bij te zetten. En om een petitie met eisen aan de Cubaanse ambassadeur in Nederland te overhandigen.

Voor de derde keer ook was er een tegendemonstratie georganiseerd. Aan de andere kant van de weg, voor de deur van de ambassade, betuigen zo'n 20 mensen hun steun aan het regime van Fidel Castro. Ieder kritisch geluid op het beleid van Castro is taboe, of wordt afgedaan als 'door de Verenigde Staten ingegeven propaganda'. De twee groepen staan tegenover elkaar, gescheiden door een straat, twee tramrails en wat politiemensen. Er worden over en weer foto's gemaakt. Maar net als in voorgaande jaren komt het niet tot een echte standpuntenuitwisseling, omdat de Cubaaanse ambassadeur weigert de petitie in ontvangst te nemen. Bijzonder spijtig. Temeer omdat de situatie het afgelopen jaar niet is verbeterd. Integendeel. Want hoewel 14 van de 75 gevangenen voorwaardelijk zijn vrijgelaten vanwege gezondheidsredenen, zijn er 22 'nieuwe' politieke gevangenen bijgekomen. En nog steeds zitten ook de 10 vakbondsmensen vast. De vrouwen, moeders en dochters van de gevangen dissidenten hebben zich verenigd in de groep 'Damas de Blanco'. Tijdens hun activiteiten en strijd voor hun mannen, dragen ze witte kleding. Om hun solidariteit te tonen, was ook aan de vrouwelijke demonstranten gevraagd in het wit gekleed te komen.

Bert van Boggelen, algemeen secretaris van het CNV, benadrukte in zijn toespraak dat het CNV Pedro Pablo Alvarez en zijn onafhankelijke vakbond CUTC blijft steunen, "zowel moreel als materieel. Wij eisen vrijlating van de politieke gevangenen en wat ons betreft is er tot die tijd geen economische of culturele samenwerking met Cuba."

PvdA-kamerlid Bert Koenders ging nog een stap verder, door de Nederlandse regering op te roepen de versoepeling van het beleid ten opzichte van Cuba terug te draaien.

De pro-Cuba demonstranten aan de overkant waren niet onder de indruk. En de Cubaanse ambassadeur wilde ook na telefonisch contact met Katleen Ferrier de petitie niet in ontvangst nemen. Hij vond het zelfs niet goed dat de envelop rechtstreeks in de brievenbus werd gedeponeerd. Daarom eindigde het protest met een gezamenlijke gang van de 100 demonstranten naar de dichtstbijzijnde brievenbus om daar de petitie te posten, terwijl de 20 Cuba-aanhangers de ambassade binnen konden voor nog een kopje koffie.

Reacties