‘Een Heilig Beroep’ op het LAFF

20-03-2007
Door: viceversa

Een Heilig Beroep

Op 17 maart 1982  werden in El Salvador vier IKON-journalisten Koos Koster, Hans ter Laag, Jan Kuiper en Joop Willemsen doodgeschoten door soldaten van het regeringsleger.

 

De moord op de vier Nederlandse journalisten was 25 jaar geleden wereldwijd voorpaginanieuws en leidde vooral in Nederland tot grote verontwaardiging. Voor het Amerikaanse consulaat werden vijf houten kruizen geplaatst: één voor elke journalist en een vijfde voor de 40.000 Salvadoraanse burgers die de jaren ervoor waren vermoord.

De documentairemaakster Alexandra Indaco keert 25 jaar na de moord terug naar El Salvador. In haar korte documentaire Een Heilig Beroep over hoe je journalistiek bedrijft in dictaturen, besteedt zij aandacht aan de historische gebeurtenis die veel discussie losmaakte. De maakster gaat op zoek naar de drijfveren en werkwijze van weleer en stelt de vraag of de journalistiek een heilig beroep is.

De documentaire 'Een Heilig Beroep' wordt 15 mei 2007 om 20:00 uur vertoond tijdens het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht.

De gebeurtenis van 25 jaar geleden stemt tot nadenken over journalistiek engagement toen en nu. Daarom nodigen lokaalmondiaal en ICCO & Kerk in Actie u uit om na de documentaire te discussiëren over de rol van journalistiek bij conflictsituaties en thema's als mensenrechten en armoede.

LAFF

De derde editie van het Latin American Film Festival vindt dit jaar plaats van 9 t/m 16 mei in het Louis Hartloopercomplex in Utrecht. Talloze films uit Latijns-Amerika geven een beeld van het leven en de problemen in het continent. Van magisch realisme tot de nieuwe Latijns Amerikaanse cinema en van de Mexicaanse tot de Chileense filmkunst. Alles komt voorbij op dit bruisende internationale filmfestival. 

 

Kijk voor meer informatie op de websites van lokaalmondiaal, het LAFF en ICCO & Kerk in actie.

Latin American Film Festival

lokaalmondiaal

ICCO & Kerk in actie

Reacties