Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Goed smeren deze zonnige dagen, klinkt het her en der. Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de zon, maar helaas heeft het goedje ook een nadelige kant: de crème schaadt het milieu.

Met je net ingesmeerde lichaam de zee induiken. Het lijkt heel onschuldig, maar wat we ons niet realiseren is dat door de crème die van je huid afkomt het water wordt vervuild. Elk jaar spoelt er zo'n 4000 tot 6000 ton crème de zee in. De nanodeeltjes die in zonnebrand zitten, vernietigen plankton en zijn giftig voor vissen. In hun kieuwen, lever, hart en hersenen worden deze deeltjes teruggevonden. Iedere zomer maken we dus onze zee en rivieren zieker en zieker. 

Ook sterft op sommige plekken in de wereld het koraal af. De chemicaliën in zonnebrandcrème zorgen ervoor dat de algen op het koraal doodgaan, waardoor het koraal wit wordt en afsterft. Dit fenomeen wordt ook wel ‘bleaching’ genoemd. Dhr. Elizabeth Plourde schreef er een boek over: Sunscreens – Biohazard: Treat as Hazardous Waste.

Schadelijk zonnebrand
In haar boek haalt ze onder meer een artikel aan van  Environmental Health Perspectives, waaruit bleek dat de chemicaliën in zonnebrandcrème ervoor zorgden dat het koraal afsterft. Al snel kwam ze erachter dat veel meer studies dit uitwijzen. 'Er is een enorme hoeveelheid  bewijs van de afschuwelijke gevolgen van deze chemische stoffen als ze in de ecosystemen van de planeet en in het menselijk lichaam komen', schrijft Plourde. 'Het benadrukt dat het gebruik van zonnebrand chemicaliën nu met grote spoed een halt moet worden toegeroepen om een einde te maken aan de schade die ze veroorzaken elke dag dat ze worden gebruikt.''

zonnebrandDe Consumentenbond had onlangs een test afgelegd welke zonnebrand het beste werkt en het minste schade toebrengt aan je lichaam, waarin uitkwam dat de merken van Hema en Nivea eigenlijk het beste werken, en merken als Clinique en Europrofit (Kruidvat) het minst. 

Maar hoe beschermen we onze huid dan tegen de zon?

Er bestaan biologische zonnebrandcrèmes die het milieu besparen. Deze kan je kopen bij winkels als bijvoorbeeld De Tuinen.  Op sommige producten staat ook vermeld dat er geen nanodeeltjes in zitten of dat ze ‘coral reef safe’ zijn.

  

Over de auteur

Marit Bruinsma is redactiestagiaire bij One World en volgt de studie mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief