Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een hardnekkige schimmel bedreigt ’s werelds meest gewilde exportbanaan. De zogenaamde Panamaziekte, die voorheen alleen voorkwam in Zuidoost-Azië en Australië, is nu ook bij Afrikaanse bananenplantages gesignaleerd, meldt The Telegraph.

Besmettelijk
De schimmel blokkeert de wateropname van de planten en scheidt gif af, waardoor gewassen verpieteren. Omdat de schimmelsporen tientallen jaren actief blijven in de bodem is het moeilijk om verspreiding tegen te gaan. Mensen en landbouwmachines kunnen de besmette aarde gemakkelijk verplaatsen naar andere plantages, waar de bananenziekte vervolgens voet aan de grond krijgt.

Omdat lokaal geconsumeerde bananensoorten resistent zijn voor de ziekte staat de binnenlandse voedselvoorziening in Afrikaanse landen niet onder druk. Voor de commerciële telers en de lokale economie kan de schimmel wel een klap zijn omdat hun inkomsten uit de export deels weg kunnen vallen. 

Banaanloze lunch?
In Nederlandse supermarkten zal naar verwachting geen tekort aan bananen ontstaan. Omdat de ziekte zich in een relatief laag tempo verspreidt in de grond, zullen er waarschijnlijk geen enorm grote hoeveelheden grond gelijktijdig onbruikbaar raken. De schimmel is dus vooral een lokaal probleem, dat de export naar de rest van de wereld naar verwachting niet beïnvloedt.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief