Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zo'n vijfduizend vertegenwoordigers van regeringen, burgerorganisaties en de private sector uit de hele wereld zijn nog tot en met 9 juni bijeen voor de eerste Oceanenconferentie. De conferentie heeft als doel actie in gang te zetten om de toestand van de oceanen te verbeteren. "De gezondheid van onze oceanen en zeeën is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van onze planeet en al het leven op aarde", zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bij de opening van de conferentie. De oceanen staan echter onder druk door menselijke activiteit.

Plasticplaag

Een van de dringende kwesties is de vervuiling van het zeewater, die voor een belangrijk deel door plastic wordt veroorzaakt. Meer dan 260.000 ton plastic drijft momenteel in kleine stukjes in de oceanen, een cijfer dat misschien zelfs een onderschatting is. Meer dan 80 procent van dat plastic is afkomstig van land.

Plastic op het strand

Onlangs bleek dat het afgelegen Henderson Island in de Zuidelijke Pacific 38 miljoen stukken plastic telt, die daar aangespoeld zijn.

"Er is geen excuus voor dat de mensheid elke minuut van de dag een grote vrachtwagen vol plastic in de oceanen dumpt. We hebben een plasticplaag losgelaten op de oceanen die de natuur op tragische wijze schaadt", zei Peter Thomson, voorzitter van de 71e sessie van de Algemene Vergadering van de VN gisteren.

Giftig

Plastic dat in de oceaan belandt, heeft gezondheidsgevolgen voor mens en dier. Dieren raken verstrikt in het afval of krijgen het binnen met soms dodelijke gevolgen. Uit het plastic kunnen schadelijke stoffen vrijkomen die negatieve invloed hebben op de voortplanting van vissen. Volgens Kosi Latu, directeur van het Pacific Regional Environment Program (SPREP), is door plastic gevonden in 97 procent van de vissoorten waar in de Pacific onderzoek naar is gedaan.

Ingeslikt plastic is giftig voor mensen

Ook mensen krijgen het plastic binnen via consumptie van vis. Europese onderzoeker schatten dat Europeanen jaarlijks 11.000 stukjes microplastic binnen kunnen krijgen door het eten van zeevoedsel. Hoewel de gevolgen daarvan nog onduidelijk zijn, blijkt uit studies dat ingeslikt plastic ook voor mensen giftig kan zijn en het risico op ziekten zoals kanker kan doen toenemen.

SDG's

Sommige landen hebben al plannen gemaakt om de vervuiling te bestrijden. Zo wil Indonesië zijn zeeafval voor 2025 verminderen met 70 procent, terwijl Thailand recyclage en het gebruik van een ecologisch verantwoorde vervanger voor plastic wil stimuleren. Indonesië en Thailand staan volgens The Ocean Conservancy in de wereldwijde top 5 van de grootste plasticvervuilers.

Zonder effectieve recyclage is de plasticplaag niet op te lossen

Eind dit jaar zal naar verwachting de methode om oceanen schoon te maken van Nederlander Boyan Slat getest worden. Met zijn project The Ocean Cleanup wil hij de Great Pacific Garbage Patch opruimen, de grootste drijvende vuilnisbelt in de oceaan.

Gebrekkig beleid en een gebrekkige afvalverwerkingsinfrastructuur hebben in de afgelopen jaren bijgedragen aan de vervuiling van de oceanen. Zo wordt wereldwijd slechts 14 procent van het plastic afval ingezameld voor recyclage. "Zonder effectieve recyclage is dit probleem niet op te lossen", zei Latu.

Doel 14 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) benadrukt het belang van duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en alles wat daarin leeft, en pleit voor een aanzienlijke vermindering van de vervuiling van zeeën voor 2025.

SDG14 en strategieën om de daarin geformuleerde doelen te bereiken, staat nog tot en met 9 juni centraal op de conferentie.

Foto header: Flickr

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief