Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ondanks de vele protesten van duizenden Mayaanse boeren en imkers, Greenpeace en verschillende Mexicaanse milieu-instanties, verstrekte het Ministerie van Landbouw en de milieuorganisatie Semarnat in juni 2012 een vergunning aan Monsanto. Hiermee kreeg de biotech-gigant toestemming om genetisch gemanipuleerde zaden van Roundup-ready sojabonen te planten in zeven verschillende staten in Mexico, goed voor ruim 253.000 hectare land.

Vergunning ingetrokken
Voor de lokale boeren en imkers, van wie de honingproductie op het spel stond, was dat niet het einde van de strijd. Ruim twee jaar later wonnen ze de rechtszaak tegen de multinational, meldt The Guardian. De rechter uit de staat Yucatán trok vorige maand Monsanto’s vergunning in, nadat de aanklagers testresultaten overhandigden van honingmonsters met daarin genetische gemanipuleerde pollen. Dit bewijst dat bijen wel degelijk genetische gemanipuleerde planten bezoeken en bestuiven, in tegenstelling tot wat het Ministerie van Landbouw dacht. Voor lokale boeren en imkers is het dan onmogelijk om biologische honing te produceren. 

Honing als exportproduct
Mexico is het derde grootste exportland van honing. Ongeveer 25.000 families op het schiereiland Yucatán zijn afhankelijk van de productie en verkoop van honing. Hier wordt 40 procent van alle Mexicaanse honing gemaakt, waarvan bijna alles naar de EU wordt geëxporteerd. In 2011 importeerde de EU ruim 40 miljoen euro aan Mexicaanse honing. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief