Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Energiebedrijf Engie stopt met het stoken van kolen in de kolencentrale op de Maasvlakte, meldt de NOS. “Dat zijn we inderdaad aan het onderzoeken,” bevestigt Michael Verheul van Engie aan OneWorld. “Over enkele maanden moet het duidelijk zijn of het haalbaar is om de overstap te maken.”  

Het energiebedrijf speelt in op de ambitie van de haven van Rotterdam om de meest duurzame haven ter wereld te zijn. “Door een kolencentrale te sluiten, verplaats je feitelijk het CO2 probleem omdat er dan elders weer een kolencentrale harder gaat draaien. Overstappen op bioreststromen biedt een echt duurzaam alternatief. Maar het moet natuurlijk wel een businesscase opleveren,” aldus Verheul.

Langdurig commitment

Engie wil uitdrukkelijk alleen biomassa gebruiken die ‘maatschappelijk aanvaardbaar’ is, zoals reststromen uit de industrie waar niets anders meer mee gebeurt. “We gaan hierover met milieuorganisaties in gesprek,” zegt Verheul. Het energiebedrijf verwacht in Nederland voldoende biomassa te kunnen verkrijgen, met name uit het havengebied zelf. “Om het rendementsverlies ten opzichte van kolen te compenseren, kunnen we de restwarmte weer verkopen. Tuinders in het gebied willen geen restwarmte van kolen, daar biedt biomassa nieuwe mogelijkheden.”

Behalve de steun van milieuorganisaties verwacht Engie ook steun van de politiek. “We gaan forse investeringen doen, daarvoor is politieke stabiliteit en financiële steun nodig. We kunnen er niet aan beginnen als dat na aan paar jaar weer ter discussie staat,” besluit Verheul.

Ellen de Lange

Over de auteur

Ellen de Lange schrijft over klimaat en duurzaamheid en was projectleider data bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief